Henry en Erika Hazelaar ruilen de Moezel in voor Ruinen met brasserie De Marke

Het is nog maar een paar jaar geleden dat Henry en Erika Hazelaar een hotel met 31 kamers runden in Duitsland, langs de Moezel. Deze wijnstreek is inmiddels ingeruild voor het mooie Drenthe, want aan de Gijsselterweg in Ruinen zijn ze eigenaar van een nieuwe brasserie: De Marke.

Henry en Erika Hazelaar bij hun nieuwe brasserie De Marke in Ruinen.

Henry en Erika Hazelaar bij hun nieuwe brasserie De Marke in Ruinen. Foto: Gerrit Boer

De naam zegt genoeg, want het etablissement is te vinden bij Buitenplaats De Marke van Ruinen, waarvan Roompot de verhuur regelt. „Maar onze brasserie staat helemaal los van de het park, al is de receptie wel in hetzelfde gebouw gevestigd”, legt de 56-jarige Henry Hazelaar uit. Hij is de man van de keuken, zijn 55-jarige vrouw is de gastvrouw en regelt de administratie en ook dochter Laura (29) werkt drie dagen per week mee in de zaak.

Ondanks een onstuimige start zijn ze samen van plan er een goedlopend bedrijf van te maken. „Eigenlijk had de zaak al in oktober 2019 open moeten zijn, maar door een aantal externe factoren en daarna corona liep het allemaal wat vertraging op”, laat oud-Deventernaar Hazelaar weten.

Geen omzetgegevens, geen financiële steun

Omdat het bedrijf nog geen omzetgegevens kon tonen, vielen Henry en Erika ook buiten de boot op het moment dat bedrijven hun hand op mochten houden bij de rijksoverheid. „Wij hebben overleefd dankzij onze afhaalservice, dat heeft ons echt op de been gehouden. We zagen een groeiend aantal vaste gasten uit de buurt die regelmatig kwamen afhalen.”

Henry Hazelaar zit al 40 jaar in de horeca, had ooit een bistro in de stad Deventer, werkte als chef-kok bij Thermen Bussloo en vertrok tien jaar geleden met zijn gezin naar Duitsland om een hotel te runnen. „De huurovereenkomst liep af en toen kregen we de mogelijkheid om terug naar Nederland te komen, hier in Ruinen in een totaal nieuw pand. Duitsland was fantastisch, het is een toeristisch gebied met allemaal mensen die in een vakantiestemming zijn. Wel een iets oudere doelgroep van mensen die het hele jaar door op vakantie kunnen, maar de bedien ik graag.”

Een klassiek geschoolde kok

In de brasserie, die van woensdag tot en met maandag tussen 12.00 en 20.00 uur geopend is, is er een kaart voor de lunch, borrel en diner. Niet alleen voor gasten van het park, maar ook voor mensen van buitenaf. Voorlopig is de parkeergelegenheid nog op het vakantiepark. „Ik ben een klassiek geschoolde kok en ben niet zo van al die liflafjes. Ik ben opgegroeid met de Nederlandse- en Franse keuken met vlees en vis. Je krijgt hier een eerlijk bord eten”, vertelt Hazelaar. „Gezien de personele bezetting kiezen we op dit moment voor een beperkte kaart, zodat we een goede kwaliteit kunnen leveren.”

Info: https:// www.brasseriedemarke.nl