Herdenking van slachtoffers Tweede Wereldoorlog bij Onderduikershol Diever

Leerlingen van de twee basisscholen uit Diever en Wapse  legden een bloemstuk bij het Onderduikershol in Diever.

Leerlingen van de twee basisscholen uit Diever en Wapse legden een bloemstuk bij het Onderduikershol in Diever. Foto: Fred Jansen

Leerlingen van de groepen 7 en 8 de basisscholen Roosjenschool en Singelier uit Diever en Ten Darperschoele uit Wapse hebben donderdag 20 april een bloemstuk gelegd bij het Onderduikershol in Berkenheuvel.

Zoals ieder jaar kwamen de leerlingen samen in de Ten Darperschoele, waar Fred Jansen van de Historische Vereniging Gemeente Diever de leerlingen vertelde waarom en hoe het Onderduikershol is ontstaan. Het is gemaakt door jonge mannen die weigerden voor de Duitse bezetter te gaan werken in de Duitse oorlogsindustrie en daar om moesten onderduiken. Bijna automatisch werd het een verzetsgroep die telkens probeerde de Duitse bezetting te ontregelen.

Vervolgens gingen de leerlingen per fiets naar het Onderduikershol waar de een minuut in stilte in acht werd genomen om de oorlogsslachtoffers en herdenken waarna een bloemstuk werd gelegd. Nadat de leerlingen enkele gedichten hadden voorgedragen, werd het officiële gedeelte beëindigd en ging men naar huis.