Hersteld hervormd Staphorst heeft nog geen besluit genomen over hoeveelheid kerkgangers

Grote Kerk in Staphorst. Streekredactie / Eelco Kuiken

De Hersteld Hervormde Kerk (HHK) In Nederland geeft het dringende advies aan haar gemeenten om een maximum van dertig bezoekers per dienst aan te houden. Dat maakte een woordvoerder van de HHK vrijdagochtend bekend. De Hersteld hervormde kerk in Staphorst vergaderde gisteravond, maar heeft nog geen besluit genomen over het aantal bezoekers dat aanstaande zondag welkom is.

De landelijke overkoepeling van de HHK geeft gehoor aan de oproep van minister Ferd Grapperhaus zich te houden aan de landelijk geldende groepsgrootte in een ruimte. Afgelopen weken ontstond commotie toen verschillende kerken, waaronder de Hersteld Hervormde Gemeente in Staphorst, veel meer dan dertig mensen toelieten bij een kerkdienst.

Het dringende advies dat nu wordt gegeven, volgt na een overleg van de landelijke koepel naar aanleiding van de persconferentie van premier Rutte dinsdag. De kerk in Staphorst raakte twee weken geleden in opspraak, nadat er maximaal 600 kerkgangers welkom waren in drie sessies. Afgelopen zondag waren het er rond de honderd. Of de kerk in Staphorst meegaat met het advies van de landelijke overkoepeling van de HHK om slechts dertig mensen te laten komen in het gebouw waar ruimte is voor 2500 gelovigen, is nog niet duidelijk. "Ik hoop wel dat de schijnwerpers nu niet meer op Staphorst gericht zijn", zei secretaris van de kerkenraad Albert  Bouwman vanochtend.

Vrijheid

Geloofsdiensten hebben de vrijheid meer mensen toe te laten bij een dienst, maar van die uitzonderingspositie wil de landelijke HHK nu geen gebruik meer maken. De koepel geeft het dringend advies aan haar 118 gemeenten niet meer dan dertig bezoekers boven de achttien jaar bij een dienst toe te laten.