Hersteld hervormde kerk in Staphorst schaalt wegens exploderende coronacijfers weer sterk af. 'Het is erger dan ooit'

De grootste dorpskerk van Nederland, de Hersteld hervormde kerk in Staphorst, schaalt het aantal bezoekers weer sterk af nu de coronabesmettingen flink stijgen in de gemeenschap. „Het is momenteel erger dan ooit.”

De kerkzaal van de Hersteld hervormde kerk in Staphorst.

De kerkzaal van de Hersteld hervormde kerk in Staphorst. Streekredactie

Vanaf afgelopen zondag is er weer een plaatsingsteam actief dat mensen naar hun plekken wijst en minimaal anderhalve meter tussen de gezinnen hanteert, vaak is het meer. Via een rooster worden de gelovigen weer gericht uitgenodigd. De rest moet thuisblijven.

Gezinnen mogen wel bij elkaar zitten. Er wordt tussen de mensen telkens een bank vrijgehouden en de kerkgangers worden verspreid in de grote kerkzaal. Het betekent dat aanzienlijk minder mensen de diensten bezoeken dan voor deze laatste piek. Ook andere kerken in Staphorst schalen af.

Verantwoordelijkheid

„We willen als Hersteld hervormde kerk op deze wijze onze verantwoordelijk nemen. We hebben altijd gezegd: zodra de besmettingen oplopen, schalen we weer af. In de praktijk blijven veel gelovigen al thuis. We zien in onze gemeenschap nu opvallend veel mensen die ziek zijn. Het is erger dan ooit”, zegt kerkenraadslid Jan Talen.

Ook binnen zijn eigen kerkenraad zijn er zieken en ze hebben het aardig te pakken. Volgens huisartsen in Staphorst zijn de meeste zieken niet gevaccineerd. De plaatselijke huisartsenpraktijk zegt: „Opvallend veel mensen zijn ernstig ziek door corona en moeten worden opgenomen in het ziekenhuis.”

De Hersteld hervormde kerk in Staphorst was overigens nog niet overgestapt op de normale werkwijze, dus elke zondag volle bak. Ook voor deze nieuwste uitbraak gingen er minder mensen naar de kerk en moesten veel gelovigen thuis de dienst volgen.

De kerkenraad besluit na zondag of deze beperkende maatregelen van kracht blijven. „Ik ga ervanuit dat dit zo zal zijn”, zegt Talen. Volgens hem roept zijn kerk niet op tot vaccineren. „Dat is een eigen beslissing. We willen niet in het geweten van mensen treden.” In behoudende protestantse kring ligt vaccineren gevoelig. Je zou ermee op Gods stoel gaan zitten. De vaccinatiegraad in Staphorst is 56 procent. Landelijk is het boven de 80 procent.

Vorig jaar oktober was de Grote Kerk in Staphorst landelijk. De gemeente werd door de mangel gehaald. Het feit dat er drie diensten werden gehouden met maximaal 600 personen in de kerk, het Dienstgebouw en gebouw De Leerkamer stuitte op veel onbegrip. Er stonden cameraploegen voor de deur, de kerkenraad werd ernstig bedreigd en Twitter ontplofte.