Het Dwingelderveld door de ogen van Jac. P. Thijsse meemaken tijdens een wandeling

Jac. P. Thijsse in het Dwingelderveld. Foto: Natuurmonumenten

Vanaf de parkeerplaats Noordenveld bij Lhee staan twee wandelingen op het programma in de geest van Jac. P. Thijsse. In de jaren ‘20 van de vorige eeuw liep Thijsse, een van de oprichters van Natuurmonumenten, over wat nu het Dwingelderveld is.

Tijdens de struintocht door Drenthe maakte het gebied, wat toen nog Geusinger veld heette, dusdanig veel indruk dat de bestuursleden van Natuurmonumenten besloten dat dit stukje natuur behouden moest blijven. Er werd geld ingezameld en dankzij de steun van de Nederlandse bevolking kon er een deel van dit gebied aangekocht worden.

Op donderdag 18 en 25 augustus vertrekt een gids van Natuurmonumenten vanaf de parkeerplaats bij familiepad Noordenveld in Lhee en laat de deelnemers een stukje terug gaan in de tijd. Hoe zag het gebied er vroeger uit? Wie was Jac. P. Thijsse en wat zette hij in beweging? Vragen die tijdens de wandeling worden beantwoord. Wie met de gids mee wil wandelen, kan zich aanmelden via www.nm.nl/bcdwingelderveld .

Onderweg staat een kopje thee of koffie klaar voor de deelnemers bij schaapskooi Achter ’t Zaand in Lhee. Herder Johan Coelingh vertelt over hoe je als scheper de kudde vroeger hoedde over de heidevelden.

Nieuws

menu