Marieke Ariesen is nieuwe predikant van Protestantse Gemeente Steenwijk. 'Het is God om ons te doen'

Wat Marieke Ariesen (57), de nieuwe dominee van de Protestantse Gemeente Steenwijk, vooral heeft geleerd tijdens studie en werk is vragen stellen. „Het mysterie van God is zo groot, dat er weinig pasklare antwoorden zijn. God is er en het is Hem om ons te doen, dat weet ik zeker.”

 Marieke Ariesen is de nieuwe predikant van de Protestantse Gemeente Steenwijk.

Marieke Ariesen is de nieuwe predikant van de Protestantse Gemeente Steenwijk. Foto: Eelco Kuiken

Marieke Ariesen-Holwerda is twee weken geleden bevestigd als dominee van de Protestantse Gemeente Steenwijk. Haar vorige gemeente was Bolsward, waar ze samen met haar echtgenoot achttien jaar ‘stond’. Haar man is ook predikant. Hij is met emeritaat. Ze volgt dominee Sander van ‘t Zand op. Ik had meteen een klik met Steenwijk toen ik hier kwam. Het voelt goed.”

Marieke Ariesen noemt zichzelf vaak een blij ei. „Ik weet ook niet hoe het allemaal zit, maar één ding weet ik wel: God is er. Ik voel het, ik ervaar het, ik weet het. Waar God is, hoe Hij eruitziet en hoe het kan dat Hij met alle 7 miljard mensen een plan heeft en een ook met al die mensen die er voor ons waren? Dat weet ik niet. Vroeger konden wij ook niet vermoeden dat er computers zouden komen die een miljard berekeningen per seconde kunnen maken. God is beter dan de beste computer. Het geloof dat er armen zijn die je opvangen, geeft een vertrouwd, geborgen gevoel. Wat er ook gebeurt, het komt goed. Daar word ik blij van en dat wil ik ook aan anderen vertellen. God is te groot om concreet in beelden te vangen. Je beperkt daar andere mensen ook mee. Ik zeg altijd: 5G kan je niet zien, maar je merkt zeker dat het bestaat.”

‘Het leven is een geschenk, je mag ervan genieten’

Volgens de nieuwe predikant die al in Steenwijk woont, mogen we als mensen wel wat dankbaarder zijn jegens God, de Schepper, zeker als het ons goed gaat. „Het leven is een geschenk, je mag ervan genieten. Zie het leven als een vakantie op een camping of vakantiepark. Flesje wijn, barbecue en leuke mensen om je heen. Dat kan het leven zijn. Een geschenk van God. En als de vakantie voorbij is, dan ga je naar Huis en hoe dat eruit gaat zien, dat weet ik ook niet, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goed zal zijn. Het is altijd fijn om naar huis te gaan”, zegt de dominee. „Ik weet zeker: het zal niet tegenvallen.”

Jezus liet volgens haar zien dat er leven is na de dood. Jezus gaf ook aan wat ervan ons verwacht wordt. Hij liet de Liefde van God concreet zien. Daar kunnen wij mensen echt wat mee. Jezus leefde voor hoe wij mens kunnen zijn. Dat betekent naar elkaar omkijken, barmhartig zijn. De samenleving bestaat meer en meer uit vele losse individuelen. Los zand of stenen, zonder cement. We moeten het samen doen. Wij mensen zijn het cement. God roept ons daartoe op. De kerk kan daar een belangrijke rol in spelen. Als je intentie is om anderen lief te hebben, doe je het nooit fout, dat geloof ik.”

Mazzel

Marieke Ariesen is dominee, haar man is predikant en haar vader was het ook. Ze zag het levenslicht op Zuid-Beveland waar haar vader dominee was van de hervormde kerk. De middelbare school volgde ze in Apeldoorn, waarna ze rechten ging studeren in Utrecht. „Al vrij snel maakte ik de overstap naar theologie, toen niet heel gebruikelijk voor meisjes. Ik heb er nooit spijt van gehad. Wat een mazzel heb ik dat ik dominee mag zijn. Een kerk en mensen mag dienen, namens God, de Bijbel bij de mensen mag brengen. Het is God om ons te doen, dát wil ik de mensen meegeven.”