Het is Wereldstotterdag vandaag. Vader Markwin en dochter Anneloes uit Kerkenveld stotteren allebei: 'Waar we vooral moeite mee hebben? Onze eigen naam'

Anneloes Zwaagstra. Foto: eigen foto

Het is vandaag Wereldstotterdag. Anneloes (15) uit Kerkenveld stottert en heeft dat geërfd van haar vader Markwin (45). Beiden hebben het al hun hele leven en weten niet anders. ,,Waar we vooral moeite mee hebben? Onze eigen naam!”, vertellen beiden lachend.

Vader en dochter zijn ondanks het stotteren echte kletsers en dat zorgt wel eens voor creativiteit. ,,Ik vind gewoon dat je moet zeggen wat je wilt zeggen. Ik weet dat ik met bepaalde woorden moeite heb en dan zoek ik gewoon even naar ander woord”, vertelt Markwin. ,,Waar ik dus vooral moeite mee heb is mijn eigen naam, maar daar is geen ander woord voor te vinden.”

Anneloes begint hard te lachen. ,,Heb jij ook al moeite met je naam? Vervelend is dat. Vooral aan het begin van het schooljaar is het lastig, dan wil iedereen je naam weten. Ik heb moeite met de a, de e en de w en de m is ook zo’n lekkere hanger en voor de rest kom ik overal redelijk uit. Klinkers zijn lastiger dan medeklinkers.” Markwin is het daarmee eens. ,,Als ik Henk had geheten was het anders geweest.”

Pesten

Markwin is vroeger niet gepest met het stotteren, maar Anneloes, die nu in 4 havo zit, wel. ,,In groep 4. Het is zo vervelend als mensen dat doen, want je doet het niet expres.” De ene dag is het erger dan de andere dag. ,,Als ik slecht heb geslapen dan is het erger. Op sommige dagen kom ik echt niet uit mijn woorden en dan praat ik ook minder.” Markwin beaamt dat. ,,Bij mij heeft het ook te maken met stress. Op sommige dagen denk ik echt: je kunt vandaag beter je mond dichthouden want man o man, ik kom er dan echt niet uit.”

Beiden hebben therapie gehad toen ze op de basisschool zaten. ,,Logopedie. Ik heb zelfs nog even therapie gehad op de middelbare school, maar het heeft niks geholpen. Mijn zoon stotterde ook toen hij klein was en die is er overheen gegroeid. We hoopten dat dat bij Anneloes ook zou gebeuren, maar dat is dus niet het geval. Het is dus erfelijk. Ik heb het van mijn ouders meegekregen, want ook mijn broer stotterde vroeger. Die heeft er nu geen last meer van.”

‘Maak geen zinnen af’

Tips voor mensen die niet stotteren heeft Anneloes wel. ,,Maak geen zinnen af! Dat is echt heel vervelend. En lach me niet uit.” Markwin heeft nog wel een tip voor zijn dochter. ,,Mochten ze dat wel doen in de klas, pak dan het dikste boek dat je kunt vinden, geef die persoon daar een klap mee en loop terug alsof er niks is gebeurd. Wedden dat ze het dan nooit meer doen?”

Dit verhaal verscheen een jaar geleden.

Nieuws

Meest gelezen