Gehandicaptenparkeerkaart is duur in Staphorst: 'Wellicht leggen andere gemeenten geld toe op leges. Wij niet'

De kosten voor een gehandicaptenparkeerkaart lopen in de provincie Overijssel aardig uiteen. Betaal je in Steenwijkerland 16,20 euro voor een kaart, in Staphorst kost deze 137 euro. Dat blijkt uit onderzoek vanuit het Stimuleringsfonds van de Journalistiek.

Het parkeren voor gehandicapten heeft een wisselend prijskaartje.

Het parkeren voor gehandicapten heeft een wisselend prijskaartje. Foto: Heleen Peeters

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen mensen met een lichamelijke beperking gratis parkeren op gehandicaptenparkeerplaatsen. De gehandicaptenparkeerkaart is bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking, die niet verder dan 100 meter kunnen lopen met behulp van krukken of een ander hulpmiddel. Met de kaart kunnen ze bijvoorbeeld dichtbij de ingang van voorzieningen, bijvoorbeeld van de supermarkt, parkeren.

De prijs voor het aanvragen van zo’n kaart verschilt echter per gemeente. In Overijssel is de gemiddelde prijs van een gehandicaptenparkeerkaart 82,37 euro. Dit tegenover de landelijke prijs van 105,35 euro. In Rijssen-Holten kost de kaart 149 euro, in Hardenberg is deze gratis. Staphorst staat met 137 euro op plaats twee van de duurste gemeenten in de provincie Overijssel.

ChristenUnie is verbaasd

De ChristenUnie in Staphorst stelt raadsvragen naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek. De partij is verbaasd dat het allemaal zo duur moet zijn. ‘Wij hebben met verbazing gelezen dat onze gemeente Staphorst de op één na duurste gemeente van onze provincie is, als gaat om het verkrijgen van een invalidekaart. Waar je in onze buurgemeente Steenwijkerland ‘slechts’ 16,20 euro moet betalen voor een kaart, betalen onze inwoners 137 euro voor dezelfde invalidenkaart. In Hardenberg wordt de invalidenparkeerkaart gratis aangeboden.’

De partij verwacht dat de kosten redelijk en billijk zijn. ‘In 2017 hebben we al gevraagd een kaart voor onze minima helemaal te vergoeden, maar dat houdt wat ons betreft niet in dat inwoners die niet tot de minima behoren het één na duurste tarief van Overijssel moeten betalen. Deze verhouding vinden wij te scheef en moet, wat ons betreft, aangepast worden.’

Geen winst, geen verlies

Verantwoordelijk wethouder Alwin Mussche laat weten dat Staphorst kostendekkende leges hanteert. Dat betekent dat de burger de kosten die de gemeente moet maken om bijvoorbeeld een gehandicaptenkaart te produceren ook moet ophoesten. Dat geldt ook voor andere leges. Er is geen winst en ook geen verlies, de netto kosten worden in rekening gebracht. „Wellicht is het in andere gemeenten zo dat zij geld toeleggen op leges. Wij doen dat niet”, zegt Mussche.