Hoeve aan de Weglopen in Oude Willem bijzonder populair, maar mogen niet meer worden georganiseerd

Momentopname van een Hoeve aan den Wegloop, ze mogen niet meer worden georganiseerd. Foto: Toli Schanssema

Nog twee keer mag Sportvereniging Friesland een Hoeve aan de Wegloop organiseren vanuit Oude Willem. Op zaterdag 14 augustus is het de derde editie vanaf de gastvrije camping Hoeve aan de Weg. Twee weken later is de volgende en tevens allerlaatste editie. De organisatie krijgt niet langer toestemming voor deze populaire hardloop-recreatielopen door de natuur.

De eerste twee trokken al veel deelnemers, maar deze op 14 en de volgende op 28 augustus verwacht de SV Friesland nog meer deelname, omdat dit de laatste twee keer zijn dat op het mooie parcours gelopen kan worden. Iedereen is er vol lof over, maar de ‘Stuurgroep vrije natuur’ heeft een verbod uitgevaardigd om er georganiseerde evenementen te houden.

„Wil men volgend jaar voor zich zelf of met een groepje daar gaan hardlopen, dan mag dat, zolang er maar geen organisatie achter zit. Die krijgt geen toestemming meer. Dit wordt door de deelnemers betreurd, maar wij kunnen er niets aan doen”, aldus secretaris Jan Kooistra van sv Friesland.

Op de zandpaden

„Staatsbosbeheer gaf nu nog wel toestemming, maar wil niet dat op de fietspaden wordt gelopen. Wel er naast op de zandpaden, maar dat deed men al als er fietsers op het pad waren.” Na 1 juli sv Friesland weer lopen organiseren en de vereniging heeft die mogelijkheid meteen met beide handen aangegrepen, alles werd volgens het protocol van de gemeente, atletiekunie en provincie coronaproef georganiseerd. Zo moeten de lopers zich van te voren opgeven via www.svfriesland.nl en een gezondsheidsverklaring inleveren. Nu hoeft dat niet meer, wanneer deelnemers een app van de GGD hebben en kunnen aantonen dat ze twee keer een coronaprikje hebben gehad. Er was een speciale wedstrijdwagen beschikbaar.

De Hoeve aan den Weglopen konden vorig jaar ook op deze manier worden gehouden, terwijl heel veel organisaties hun lopen afgelasten. Dat lot waren de Brinklopen en de marathons in Diever ook vorig jaar en ook dit jaar beschoren.

Zaterdag de 14de augustus kunnen de lopers om 10.00 uur starten voor de 10, 15 en 21 kilometer en om 10.05 uur voor de 3,8 en 7,6 kilometer. De routes zijn aangegeven met bordjes en onderweg staan drie waterposten.

Nieuws

Meest gelezen