Honderd jaar oude restaurant Poortman in Veeningen opgenomen in de Michelingids. Maurice (37) en Anandi (30): 'We houden niet van toeters en bellen'

Maurice Grendelman en Anandi van Dijk Eigen foto

Restaurant Poortman in Veeningen is toegevoegd aan de Michelingids voor Nederlandse restaurants.

Het ruim honderd jaar oude horecabedrijf van Maurice Grendelman (37) en Anandi van Dijk (30) is deze maand één van de twee nieuwkomers; de andere is Ambrozijn in Valkenburg.

In de beoordeling van Michelin wordt het oorspronkelijke karakter van het restaurant in hartje Reestdal geroemd.

‘Poortman heeft al meer dan honderd jaar op de teller staan. Het is van café-restaurant geëvolueerd naar een echt restaurant, waar de authentieke herinneringen bijdragen aan de gezelligheid. Klassiekers als de uitgesproken smaak van kalfstong met spitskool of zacht gegaarde hazenpeper met zoet opgemaakte rode kool worden met evenveel metier bereid als een wereldse ceviche van zeebaars met beheerste friszurigheid of een uitbundig groentegerecht rond knolselderij. Generositeit staat hier vast op de kaart, zonder de finesse van bijvoorbeeld een wildjus in de weg te staan.’

‘We houden niet zo van toeters en bellen’

Ook wordt kiezen uit het à la carte aanbod ‘een ware opgave’ genoemd. ‘Wees maar zeker dat bij Poortman de smaak overheerst.’

Vooral met de opmerking over smaak is chef-kok Grendelman in zijn sas. ,,Daar draait het bij ons al zes jaar om. De beoordeling van Michelin is een stuk bevestiging dat we op de goede weg zitten. We houden niet van toeters en bellen.”

Grendelman en Van Dijk namen Poortman in 2017 over. Zij werken onder begeleiding van sterrenchef Jarno Eggen van De Groene Lantaarn uit het naburige Staphorst. Sinds 2020 stond het restaurant al vermeld in de Gault&Millau gids.

Recensies en sterren

De Michelingids verschijnt in Nederland sinds 1957 en bevat korte restaurantrecensies, met daarbij een uitgebreid systeem van symbolen, waarvan de sterren de meest bekende zijn. Sinds 2007 brengt Michelin een aparte editie uit voor Nederlandse sterrenrestaurants.

Nieuws

menu