Honderden leerlingen CNS in Staphorst rennen voor Giro di Kika. 'Zie die kinderen rennen. Dit is toch fantastisch'

Alle 350 leerlingen van de CNS in Staphorst liepen vrijdagochtend de longen uit hun lijf voor Roel en Lijsje Veldman. Zij doen volgend jaar juni mee met een team mee aan de Giro di Kika. Ze fietsen om geld op te halen voor onderzoek tegen kanker bij kinderen. In 2015 overleed hun bijna 3-jarige dochter Loïs aan een hersentumor.

Ren de longen uit je lijf voor het goede doel.

Ren de longen uit je lijf voor het goede doel. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

Het team ‘In Memoria di Loïs’ van twaalf deelnemers wil tenminste 50.000 euro netto ophalen. Daarom besloten drie moeders een sponsortocht op poten te zetten. Vrijdagochtend was het zover. De jongere leerlingen renden over het plein, de ouderen over de parkeerplaats.

Elke ronde van 100 of 200 meter leverde een elastiekje op om de pols. Ouders, familie, opa’s en oma’s sponsorden. De school hoopt dat er 10.000 euro bij elkaar gelopen is. Volgende week vrijdag wordt bekend of dat bedrag gehaald is. Het grote tellen gaat nu beginnen.

Emotionele ochtend

Voor Roel en Lijsje Veldman was het een emotionele ochtend. Al die kinderen die rondrennen om geld op te halen voor het goede doel, geïnspireerd door hun overleden dochter Loïs, dat komt op een positieve wijze binnen. „Hier hoeven wij niks voor te doen. Dit is spontaan georganiseerd. Zie die kinderen rennen. Dat is toch fantastisch”, zegt Roel. Hij heeft weinig tijd, want hij moet elastiekjes uitdelen aan kinderen die een ronde hebben volbracht.

Noor Boldewijn (11) uit groep 8 rende maar liefst twintig elastiekjes bij elkaar, twintig ronden dus. Ze is helemaal kapot. Nick Slager deed zelfs 24 rondjes. Een oom beloofde hem 2 euro per ronde. Dat wordt dus flink aftikken. Een plaatselijke groenteboer sponsorde appels en bananen voor de leerlingen, een groothandel zorgde voor drinken en een plaatselijke snackbar verzorgde honderden ijsjes, allemaal voor nop.

Vijf bergetappes

Alles om geld in te zamelen voor Giro di Kika in Italië. Team ‘In Memoria di Loïs’ fietst volgend jaar juni vijf bergetappes in de Dolomieten, ruim 600 kilometer. Afzien om geld in te zamelen voor onderzoek om kinderkanker de wereld uit te krijgen.

Loïs, een vrolijke meid, klaagde in 2015 over haar hoofd dat ‘au’ deed. Toen bleek dat haar klachten veroorzaakt werden door een agressieve tumor, ging het snel. Loïs had een glioblastoom, een ernstige vorm van kanker. Na een intensieve opname- en behandelperiode van vier maanden bleek er geen kruid tegen gewassen. Net voor haar derde verjaardag overleed ze. Om dit in de toekomst te voorkomen, daar renden al die kinderen voor.