Honing van Angelique Schipper uit Wapserveen oogst weer lof van kenners in Londen. 'Predicaat platina is een fijne erkenning van het werk'

De honing van imkerij De Drentse Krent uit Wapserveen moet wel van hele goede kwaliteit zijn. Nadat de bloemenhoning van Angelique Schipper tweemaal met het predicaat ‘goud’ werd bekroond tijdens de internationale London Honey Awards verkiezing, werd het dit jaar zelfs platina.

Imkerin Angelique Schipper toont een raat vol bijen uit één van de bijenkasten.

Imkerin Angelique Schipper toont een raat vol bijen uit één van de bijenkasten. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

„Ik heb drie jaar geleden voor het eerst honing opgestuurd. Ik was dat alweer bijna vergeten toen ik hoorde dat ik een prijs had gewonnen. Ik was stomverbaasd”, blikt Angelique terug op 2019.

Een jaar later werd de lat hoger gelegd en bleek haar honing wederom dik in orde. „Er wordt honing uit de hele wereld beoordeeld, van Argentinië tot Nieuw-Zeeland, maar ik ben nog steeds de enige inzender uit Nederland”, zegt ze enigszins verbaasd. „Ik hoop dat er volgend jaar meer Nederlandse imkers honing insturen.”

Angelique Schipper woont sinds 2004 in Wapserveen, samen met haar man Jan Blok en hun zoon Nick. Ze is een geboren Groningse en was ooit docent levensbeschouwing, terwijl ze ook tekenles gaf. „Ik hou vooral van gedetailleerd tekenen, dan is een bijenraat een mooie opdracht”, legt ze de link met haar grote passie als imker.

Passie van het hele gezin

Het is een passie van het hele gezin, want Jan en Nick werken graag mee. Jan legt ecologische tuinen en bijvriendelijke tuinen aan, Nick is ook druk met ecologische tuinen. Angelique is echter de chef-imker, zelf spreekt ze het liefst van ‘imkerin’. „Vroeger stond er bij mijn ouders in Wirdum een bijenkast in de straat, die hadden we daar met de hele buurt. Daar is het eigenlijk begonnen”, vertelt de imkerin. Later werd het leeghalen van bijenkasten, het honing slingeren, ook een belevenis voor de jeugd. Pas in Wapserveen pakte Angelique haar hobby groots op.

Bijen en honing interesseerden haar altijd al mateloos, ze spreekt van ‘geheimen van de bijen en de imkerij’. Maar er was nog een reden dat ze begon. „Ik ben altijd erg druk geweest. Deze hobby is voor mij een rustpunt in een hectisch bestaan, ik ga er gewoon tussen zitten en kom tot rust.” Ze houdt ook van de mentaliteit van de bijen. „Bijen zijn heel erg individueel ingesteld, maar tegelijk zijn ze ook samen gericht op de zorg in de korf. Ze verzorgen met z’n allen de koningin.”

Duitse heide is gezonder

Angelique is leergierig, spreekt vol respect over imkers van 80 jaar en ouder. „Die hebben zoveel kennis en kunde van bijvoorbeeld oude planten, daar kun je enorm veel van leren.” Ze leerde veel op de Lüneburger Heide in Duitsland. „De heide is daar veel gezonder dan in Nederland, volgens mij moet je de heide gewoon afbranden om deze in goede conditie te houden.” De Wapserveense onderstreept het belang van gezonde heide. „Dat ik zilver haalde voor mijn heidehoning, vond ik heel bijzonder. Ik heb ook heidehoning in Zweden geproefd, die was echt heel anders. Ik had mijn bedenkingen vanwege de stand van de heide hier, maar was aangenaam verrast.”

Sowieso is ze kritisch op het beheer van de omgeving. „Ik zag dat er op het Holtingerveld tal van vuilbomen zijn weggehaald, dat is precies de boom die enorm belangrijk is als voedselbron voor de bijen. Het is de langst bloeiende boom, geeft dus veel voedsel voor de bijen, wij hebben er op ons erf juist veel geplant.” Ze noemt verder planten als phacelia (bijenbrood), prunus, klaver en fruitbomen. „Lindebomen en wilgen zijn zelfs de eerste voedselbron voor bijen, want die bloeien als eerste. Die moet je gelijk benutten, anders moet je bijen bijvoeren.”

Karamelsmaak

De familie heeft in totaal 27 bijenvolken op meerdere locaties in korven, kasten en speciale rechthoekige topbarhives . „De dopheide gaat nu bloeien, de honing die de bijen daar verzamelen, moet je er wel eerder afhalen. Als je die laat zitten, krijg je de honing niet meer los.” Over het verschil tussen honingsoorten: „Bloemenhoning heeft een zoete karamelsmaak, heidehoning is wat zwaarder en vooral voor liefhebbers.”

Angelique hoopt dat ze volgend jaar weer naar de Ambrosia Quality London kan afreizen om hun producten te laten keuren door de jury van professors, onderzoekers, technische managers en docenten uit de landbouw. De internationale jury voert een organoleptische analyse uit van elke honing soort die zij hebben geproefd. De smaak van de honing wordt tevens getest op andere criteria, zoals uiterlijk, geur ,textuur, smaak en mondgevoel. De prijs is een betrouwbaar teken van superieure gecertificeerde smaak en kwaliteit, die zowel in de binnenlandse als in de exportmarkten kan worden gebruikt.

„Ik vind het zo interessant, dat ik me samen met Nick heb ingeschreven voor een opleiding honing-sommelier. Dan kunnen wij zelf ook op deskundige wijze honing proeven.” De resultaten van de afgelopen jaren hebben zeker tot meer drukte geleid. „Als je van je hobby je werk kunt maken, dan kun je nog gepassioneerder bezig zijn, maar het is nog steeds een hobby hoor. Het predicaat platina is een fijne erkenning van het werk.”

Info: www.dedrentsekrent.nl