Hotel Brinkzicht in Vledder start met noodopvang asielzoekers. 'Niets dan lof voor de ondernemer die zo de helpende hand biedt'

Hotel Brinkzicht in Vledder. Foto: Google Maps
Deze maand is het COA tot een overeenkomst gekomen met de eigenaar van hotel Brinkzicht over de tijdelijke opvang. Omwonenden van het hotel zijn hiervan maandag met een brief op de hoogte gesteld. De eigenaar van Brinkzicht is momenteel niet bereikbaar voor toelichting over de overeenkomst, hotelmedewerkers verwijzen naar het COA voor toelichting.
Het COA is blij met de noodopvang, die lucht geeft aan de opvanglocaties in Ter Apel en Budel.. „Fantastisch, heel fijn dat dit kan, ook al is het nu voor een korte periode”, reageert Alet Bouwmeester, woordvoerder van het COA. „Dit helpt ons heel erg om de drukte in Ter Apel en Budel op te vangen.”
De organisatie van deze noodopvang ligt in handen van het COA in samenwerking met hotel Brinkzicht. Het COA verzorgt de opvang en begeleiding met personeel en management vanuit de noodopvang Assen. „Personeel van het hotel kookt voor de mensen”, weet Bouwmeester. Volgens haar is het hotel geheel ingeruimd voor asielzoekers en dus voorlopig gesloten voor hotelgasten. De bewoners arriveren woensdag. „We laten ze dan even settelen, maar het is zeker de bedoeling een koffiemoment te plannen voor mensen uit het dorp zodat ze kennis kunnen maken met de nieuwe buren.”
De noodopvang geldt dit voorjaar voor anderhalve maand, maar COA en Hotel Brinkzicht zijn voornemens ook vanaf september 2023 tot begin april 2024 noodopvang te bieden aan maximaal tachtig asielzoekers.
Burgemeester Rikus Jager is vol lof over de ondernemers die „op deze manier een helpende hand bieden.” Hoewel deze noodopvang geen initiatief is van de gemeente Westerveld, is de burgemeester er wel nauw bij betrokken en heeft de gemeente ook een deel van de communicatie op zich genomen. „We zijn wel verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Het COA heeft toegezegd dat het om een mix van asielzoekers gaat en dat ze rekening houden met de omgeving. En de bevolking van Vledder kennende zullen ze hier vrede mee hebben. We hebben allemaal de beelden uit Ter Apel nog op ons netvlies, daar willen we niet naar terug.”
De noodopvang in Vledder is niet de enige locatie in Westerveld. Ook in hotel Van der Valk in Spier zitten 75 tot 80 asielzoekers en recreatiepark De Noordster in Dwingeloo vangt ook enkele tientallen mensen op.
Sporthal
Het is niet de eerste keer dat Vledder te hulp schiet als het gaat om noodopvang van asielzoekers. Vorig jaar mei werd de sporthal een week lang leeggeruimd om de opvanglocatie in Ter Apel te ontlasten. Dit ging om crisisopvang, geregeld vanuit de gemeente Westerveld. Het bracht Vledder toen in beweging, want het lijstje met mensen die hulp bieden was lang. Lokale ondernemers, vrijwilligers, Rode Kruis, de kledingbank Westerveld, de was- en strijkservice, Coop, slagerij De Kei, restaurants De Tippe, China Garden en Herberg de Wilde Hof, Welzijn MensenWerk en het jongerenwerk, kerken en beheerders en personeel van sporthal De Spronk stonden op om de vluchtelingen. bij te staan.