Hotel Frederiksoord breidt uit met overname bed en breakfast De Bakkerij: achttien extra slaapplaatsen

Het huis van de buurman komt maar één keer te koop. Uitbater Marcel Vos van Logement en Gasterij Frederiksoord moet er om lachen. Het ging voor hem niet op. De eerste keer in 2013 liet hij aan zich voorbijgaan, de tweede kans heeft hij nu met beide handen aangegrepen. B&B De Bakkerij in Frederiksoord wordt een dependance van Hotel Frederiksoord.

Eigenaren Marcel en Ginie Vos van Gasterij Logement Frederiksoord met in hun midden de nieuwe chef-kok Marco uit Zwolle.

Eigenaren Marcel en Ginie Vos van Gasterij Logement Frederiksoord met in hun midden de nieuwe chef-kok Marco uit Zwolle. Foto: Gerrit Boer

Het is best bijzonder om in coronatijd te investeren om te groeien. Zeker in de horeca. Dat beseffen Marcel en Ginie Vos maar al te goed. Ze slaan zich bijzonder goed door de crisis. „Door goed op de kosten te letten en met hulp van de verhuurder van de gebouwen, de Maatschappij van Weldadigheid”, zo vertelt Marcel Vos, die er aan toevoegt dat het niet uitkeren van zijn ondernemersloon ook flink bijdraagt aan het feit dat hij ook in deze lastige coronatijd nog steeds goed het hoofd boven water kan houden.

Toegehapt

Coronacrisis of niet, Vos is er als eigenaar van Logement en Gasterij Frederiksoord, in de volksmond nog steevast Hotel Frederiksoord genoemd, van overtuigd dat hij met de overname van de voormalige bed and breakfast De Bakkerij het juiste besluit heeft genomen. Het gebouw waarin tot 1860 de bakkerij van de Maatschappij van Weldadigheid gevestigd was en waar centraal het brood werd gebakken voor de bevolking van de kolonie, ligt schuin tegenover het statige pand van Logement en Gasterij Frederiksoord en kwam weer leeg te staan. Eigenaar Maatschappij van Weldadigheid bood het Vos opnieuw te huur aan. Nu hapte hij wel toe.

„In 2013 heb ik het niet gedaan. Toen nam ik het hotel over dat al een tijd leeg had gestaan en wilde geen extra risico nemen door in twee panden op te starten.” De overname volgt op de uitbreiding die in 2018 is gedaan. Toen was het hotel twee weken gesloten om extra hotelkamers te realiseren. De zeven kamers op de eerste verdieping waren in 2014 casco opgeleverd, maar zijn in 2018 alsnog afgewerkt en ingericht. Daarnaast is er drie jaar geleden in het restaurant nieuwe vloerbedekking gelegd en is de akoestiek in de Johannes van den Boschzaal verbeterd.

Groei

Dat Vos De Bakkerij nu wel betrekt bij Logement en Gasterij Frederiksoord heeft te maken met de groei van Frederiksoord als bestemming voor toeristen. „Het afgelopen jaar hebben wij, ondanks de corona, een heel goed jaar gehad. Zeker in de periode april tot en met november. En ook voor dit jaar zijn de voortekenen gunstig. Het gaat weer erg goed met de boekingen. De elf hotelkamers in het uit de 18de eeuw stammende logement zijn regelmatig volgeboekt met toeristen die in Frederiksoord willen overnachten in een luxe en weldadige sfeer”, zo vertelt Vos.

En zoals een goed ondernemer altijd doet, heeft ook Vos een blik geworpen richting de toekomst. „Het toerisme in Frederiksoord en omgeving groeit nu al en wanneer de Koloniën de Unescostatus krijgen toegekend, dan zou dat nog wel eens een verdere vlucht kunnen nemen. Heel veel mensen willen hier naar toe komen om te genieten van cultuur, natuur, rust en ruimte. Om daar op voorbereid te zijn, heb ik nu besloten om De Bakkerij wel te huren.

Eerste gasten

De laatste druppels verf zijn nog maar net opgedroogd. „We hebben in het pand tegenover het hotel nu de beschikking over nog eens vijf tweepersoonskamers. Verder is de oude woonkamer geschikt gemaakt voor het verblijf van een gezin. En ook mindervaliden kunnen hier verblijven. Door de oude vergaderzaal op de eerste verdieping ook op te knappen, kunnen we uiteindelijk in het hele pand van De Bakkerij tussen de zestien en achttien mensen onderbrengen”, zo rekent de horecaondernemer voor.

Vos heeft niet alleen geïnvesteerd in De Bakkerij. Ook heeft hij een nieuwe chef-kok aangenomen. De ervaren Marco Dijkhuizen uit Zwolle zwaait nu de scepter in de keuken. „Echt een topper. Een kok met heel veel kennis die elke dag gepassioneerd aan de slag gaat en op de hoogte van veel buitenlandse keukens. Hij past smaaktechnisch prima bij het hotel waar we graag heerlijke gerechten maken met gebruik van veel streekproducten”, zo besluit Vos.