Huisartsen en de GGD vaccineren 129 Staphorsters op ingelaste priksessie in hun eigen dorp. 'Opkomst was fantastisch'

Vaccineren bij de huisartsen in Staphorst. Foto: Andre Weima Fotografie

De GGD en vier huisartsen hebben dinsdag in de huisartsenpraktijk in het Medisch Centrum in Staphorst 129 mensen gevaccineerd. Dat heeft de GGD laten weten.

GGD-woordvoerster Hanna Wolff noemt de opkomst ‘fantastisch’. „Het was drukker dan in een reguliere teststraat in de regio. Er stond op een gegeven moment zelfs een rij. Mensen goed informeren werkt dus toch. Dat vind ik zeer positief. Wat mij zeer raakte, was een vrouw van 92 die met haar dochter kwam en zei: ik heb nu echt een keuze gemaakt om het wel te doen.”

Staphorsters konden zich gisteren tussen 16.00 en 20.00 uur in hun eigen dorp laten vaccineren tegen corona. Dat kon bij de Huisartsenpraktijk Staphorst in het Medisch Centrum. Vier huisartsen werkten hieraan mee. Een afspraak maken hoefde niet. De GGD was in het pand aanwezig om te prikken en ook de huisartsen deden dat. Volgende week dinsdag is er weer een priksessie, ook weer van 16.00 tot 20.00 uur.

De GGD en de gemeente Staphorst besloten om de huisartsen in te schakelen, omdat de gemeente Staphorst kampt met opvallend veel besmettingen en het aantal volledige gevaccineerden met 56 procent laag is. Landelijk is dit 83 procent. Het zou de reden zijn dat Staphorst kampt met veel zieken, waarvan een aantal zware gevallen ook naar het Isala-ziekenhuis in Zwolle moet.

Kerkelijke sleutelfiguren

Isala heeft laten weten contact op te nemen met sleutelfiguren van de kerk in Staphorst om te praten over nut en noodzaak van vaccineren. Veel strenggelovigen nemen geen prik. Is het goed om een vaccin in je lijf te injecteren om te voorkomen dat je ernstig ziek wordt? Je bent gezond, maar je loopt alvast op de zaken vooruit om iets uit te sluiten. Stel ik mijn vertrouwen in leven en sterven op God of vertrouw ik op de wetenschap? Dat is de vraag waar veel behoudend gelovigen mee worstelen. Er is ook een stroming die zegt dat God mensen een goed verstand heeft gegeven en dat daardoor vaccins bestaan.

Door te prikken bij de lokale huisartsenpost kunnen mensen zich in hun eigen gemeente laten prikken en hoeven ze niet naar Zwolle of Meppel. Dat werkt drempel verlagend. De twee prikdata krijgen zeker een vervolg, want ook voor een tweede prik, als die nodig is, kunnen Staphorster in hun eigen huisartsenpraktijk aan de Van Andelweg terecht. Dit werkt mogelijk drempelverlagend.

Nieuws

Meest gelezen