Huwelijksjubileum bij Jan en Geertje Jansen-Donker in Ruinen. Ze kennen elkaar al hun hele leven

Het was woensdag feest aan het Karelspad in Ruinen. Hier vierden Jan en Geertje Jansen-Donker hun diamanten bruiloft. Burgemeester Janny Vlietstra kwam namens de gemeente persoonlijk de felicitaties overbrengen.

Jan en Geertje Jansen-Donker.

Jan en Geertje Jansen-Donker. Foto: Benny Spin

Jan Jansen (80) en zijn vrouw Geertje Donker (77) zijn geboren en getogen in Ruinen. Ze kennen elkaar al bijna hun hele leven. „Jan en mijn broer waren kameraden, en ik was bevriend met zijn zus”, vertelt Geertje. Bij de kaart- en dansavonden leerden ze elkaar nog beter kennen en het bleek te klikken tussen de twee.

Ze kregen verkering en trouwden al op jonge leeftijd. Omdat woonruimte schaars was, trokken ze in bij de ouders van Geertje. „Twee jaar hebben we bij hen ingewoond, tot we zelf een nieuwbouwwoning aan de Bremkamp konden krijgen.” Het echtpaar kreeg samen vier kinderen. Drie zijn helaas al overleden. Samen hebben ze ook vier kleinkinderen, en vier achterkleinkinderen.

Verhuizing

Jan was in zijn jonge jaren metselaar van beroep. Omdat er weinig werk was in deze regio vertrokken ze naar Slikkerveer bij Ridderkerk. Geertje: „Mijn broer woonde daar en hij zei ‘kom deze kant maar op, hier is werk genoeg’.” En dat deden ze. Jan vond er werk op een scheepswerf.

Maar na vijf jaar besloten ze toch weer terug te keren naar het Noorden. Ze verhuisden naar Wijkbrug in de Wijk, waar Geertje maar liefst achttien jaar brugwachter was. Toen het kanaal werd verlegd, was de keuze om terug te keren naar Ruinen snel gemaakt. Daar bouwden ze een nieuwe woning en daar wonen ze nog steeds.

Kaarten mochten ze altijd graag doen. En de vakantie ging steevast naar Texel. Het geheim van hun 60-jarig huwelijk? Geertje: „Geven en nemen, en elkaar vrij laten.”