Iedereen hetzelfde bedrag aan toeristenbelasting laten betalen? Als het aan Progressief Westerveld en CDA Westerveld ligt, gaat hier een streep door

Wim en Janneke Klaassen van de Meistershof staan klaar om de gasten te ontvangen voor een nieuw seizoen. Foto: Andre Weima Fotografie

Hotelgasten die 1,50 euro per nacht betalen, terwijl campinggasten maar 1,25 euro per nacht hoeven te betalen en bezoekers van groepsverblijven slechts, 0,75 euro per nacht. Dat is de wens van Progressief Westerveld en het CDA Westerveld.

Beide partijen brengen het voorstel komende dinsdag in tijdens de behandeling van de voorjaarsnota. De twee fracties stellen de gemeenteraad voor om over te gaan op tariefdifferentiatie voor de toeristenbelasting. In de gemeenteraad van Westerveld wordt al enige tijd gesproken over de mogelijkheid en noodzaak tot het op een andere basis heffen van de toeristenbelasting. Al in juli 2019 pleitten de beide fracties voor een andere berekeningswijze en verzochten het college daar onderzoek naar te doen. „Bij een campingplek van 20 euro betaal je evenveel toeristenbelasting als bij een hotelkamer van 100 euro, dat is raar. Het college stelt één tarief van 1,45 euro voor ieder type overnachting voor. Wij zouden graag zien dat hotel- en bungalowgasten 1,50 euro per nacht gaan betalen en campinggasten 1,25 euro. Voor groepsverblijven stellen we 0,75 per nacht voor”, aldus Hans de la Mar van PW.

Hart onder de riem

„Dat laatste is vooral nu belangrijk”, vervolgt Adri van der Weyde (CDA) de mede-indiener van het voorstel. „De groepsverblijven hebben het meest te lijden gehad van de coronacrisis. De meeste groepsverblijven hebben in de crisis bijna geen gasten verwelkomd. Schoolklassen, scouting en sportclubs mochten niet samen weg en de familiebijeenkomsten werden ook massaal afgelast. We willen daarom de groepsverblijven een hart onder de riem steken met een extra laag tarief, dat in elk geval twee jaar zo blijft.”

De hotelgasten gaan volgens het voorstel volgend jaar 15 cent meer betalen dan dit jaar. „Het liefst zouden we de toeristenbelasting veel lager willen zien, maar dat scheelt de gemeente te veel inkomsten en dat geld is er op dit moment niet. We proberen de pijn eerlijker te verdelen en we denken dat die 15 cent verhoging van de kamerprijs de gasten niet direct zal wegjagen”, aldus Van der Weyde.

‘Het is eerlijker’

Het Recreatieschap Drenthe, waarin alle Drentse gemeenten, de provincie en de gemeente Ooststellingwerf samenwerken, heeft onderzoek gedaan naar heffing van toeristenbelasting. Daaruit is begin dit jaar het advies voortgekomen om over te gaan op een systeem van tariefdifferentiatie. Meerdere gemeenten denken nu na over differentiatie. In Ooststellingwerf en Borger-Odoorn is al besloten om het in te gaan voeren. De la Mar: „Het kan, het mag en het is eerlijker. Hoeveel mooier wil je het nog hebben?”

Het voorstel van de beide raadsleden wordt dinsdag 6 juli in de gemeenteraad van Westerveld besproken.

Nieuws

menu