Veerle Zomer uit Fluitenberg heeft examen gedaan op Terra en wil later graag in de kinderopvang werken. 'Ik heb heel veel leuke momenten meegemaakt op school'

Veerle Zomer.

Veerle Zomer. Foto: Aangeleverde foto

Veerle Zomer (16) uit Fluitenberg deed eindexamen gemengde leerweg/theoretische leerweg op Terra Meppel.

Het lesniveau van de gemengde leerweg en de theoretische leerweg is volgens de zestienjarige niet heel verschillend. „Het niveau ligt gelijk. Maar om een TL-diploma te behalen, moet je wel een extra vak volgen. In de derde klas mag je vakken kiezen. Ik heb toen economie laten vallen. Als ik nog een extra vak had laten vallen, kon ik nu alleen mijn GL-diploma behalen.”

Toch voelt de scholiere niet veel druk. „Ik heb mijn best gedaan. Als ik mijn TL-diploma niet haal, kan ik alsnog mijn GL-diploma halen. Daarmee kan ik nog steeds de mbo-opleiding doen die ik graag wil doen. Ik hoop gewoon dat mijn eindtotaal boven de 5.5 uitkomt en dat de normering van de examens gunstig is.”

Doorslaggevende stages

Eén specifieke leukste herinnering heeft ze niet. „Ik vind dat ik eigenlijk heel veel leuke momenten heb meegemaakt. Ik heb een fijne school uitgekozen en ik vind ook dat ik heel leuke docenten heb. Het is altijd gezellig in de klas, dat vond ik het leukste aan de afgelopen vier jaar. Ik ben ook nooit met tegenzin naar school gegaan.”

Veerle weet al precies wat ze hierna wil gaan doen. „Ik heb gekeken bij scholen en ben uitgekomen op Drenthe College in Meppel. Ik ga de opleiding ‘gespecialiseerd pedagogisch medewerker’ doen, ik wil later graag in de kinderopvang werken.”

Haar stages gaven de doorslag. „Ik twijfelde eerst enorm over mijn studiekeuze, maar na mijn stages wist ik het zeker. In de vierde klas heb ik twee perioden stagegelopen op een kinderopvang en dat vond ik heel erg leuk. Daardoor ben ik erachter gekomen dat ik dit werk later wel wil doen.”