'Ik heb veel complimenten gekregen voor de expositie' | Dagboek van kunstenaar Dries Pruis, organisator en deelnemer Kunstroute Dwingeloo

Kunstenaar Dries Pruis

Kunstenaar Dries Pruis Foto: Wilbert Bijzitter

Inwoners uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven, in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Dries Pruis uit Dwingeloo. Hij is kunstenaar en organisator/deelnemer van de Kunstroute Dwingeloo.

Donderdag 4 mei

Dit weekend vindt de 13de editie van de Kunstroute Dwingeloo plaats. Mijn atelier is in mijn huis, daarom exposeer ik tijdens de kunstroute in onze schuur. Een bijkomend voordeel is dat ik ieder jaar de schuur moet opruimen. Verder heb ik vandaag het gras gemaaid en ’s middags heb ik live op Radio Drenthe reclame voor de kunstroute mogen maken. Om 20.00 uur de dodenherdenking op tv gekeken en een paar foto’s van deelnemende kunstenaar op Facebook gezet.

Vrijdag 5 mei

De schuur met wit landbouwplastic omgebouwd tot een expositieruimte en de schilderijen opgehangen. Ieder jaar heb ik een thema. Vorig jaar was dat de oorlog in Oekraïne en dit jaar heb ik schilderijen gemaakt die geïnspireerd zijn op de kleuren van de woestijn Wadi Rum in Jordanië. Een paar jaar geleden heb ik een rondreis door Jordanië gemaakt en daar heb ik verschillende kleuren zand verzameld. Dit zand heb ik nu verwerkt in mijn schilderijen. Ik heb woestijnen gezien in Marokko, Tunesië en Egypte, maar de Wadi Rum spant beslist de kroon. Stel je een wonderlijk landschap voor vol rotsformaties, zandsteen en een prachtig kleur die naargelang de lichtinval vuurrood, roze of geel lijkt. Het is er gewoon adembenemend mooi.

Nog snel even vijf schilderezels naar de kerk gebracht. Mijn kleinkinderen komen bij mij logeren. Een van de kunstenaars brengt zelfgebakken koeken voor bij de koffie en een andere deelnemer komt een grote vlag halen, die ze naast haar atelier wil plaatsen.

Om 18.00 uur verzamelen alle deelnemers zich bij het dorpshuis, want we gaan met z’n allen op de fiets de route langs, zodat wij ook weten wat er allemaal te zien is. Er is een grote variatie in kunst te zien op prachtige locaties. Halverwege staat koffie, thee en de koeken klaar. Om 22.00 uur ben ik weer thuis.

Zaterdag 6 mei

Vandaag is het de eerste dag van de kunstroute. Ik ga vroeg op pad om bij een aantal locatie posters en loten te brengen voor de loterij ‘Kans op Kunst’. Terwijl ik nog onderweg ben, krijg ik een telefoontje dat de fotograaf is gearriveerd. Bij thuiskomst zijn er gelijk vijf bezoekers die ik te woord kan staan en daarna wordt er een foto genomen. Verder de hele dag met bezoekers gesproken. Om 17.00 uur sluit de kunstroute en waren er 77 bezoekers geweest. Iets minder dan vorig jaar waarschijnlijk. Toch wat concurrentie van de kroning van Charles. Daarna hebben we met de hele familie lekker in een restaurant gegeten.

Zondag 7 mei

Eerst even tijd om rustig de weekendkranten te lezen en om 11.20 uur kwamen de eerste bezoeker alweer. De hele dag liep het lekker door. Hoewel het druk was, heb ik toch met bijna elke bezoeker even een gesprekje kunnen voeren. Ik heb veel complimenten gekregen voor de expositie. Om 17.10 uur kwam de laatste bezoeker en vandaag hebben 122 bezoekers mijn expositie bezocht. Daarna hebben we alles in de tuin klaargezet voor de nazit. Alle kunstenaars komen binnendruppelen en iedereen vertelt zijn of haar ervaring. Er zijn leuke gesprekken gevoerd en er is redelijk verkocht. Vanuit de organisatie hadden we voor een drankje en een hapje gezorgd. En iedereen was tevreden over het succes van de kunstroute. Tegen tien uur hebben we met de mensen die er nog waren de boel weer netjes opgeruimd. Daarna heb ik nog even rustig op de bank zitten nagenieten.

Maandag 8 mei

Vandaag even rustig bijkomen, want ik ben toch nog redelijk moe. Het hele weekend staan en met mensen praten is toch vermoeiend. Ik heb de expositie weer afgebroken en de schilderijen naar het atelier gebracht. ’s Avonds naar de verjaardag van mijn zus geweest en even alle familienieuwtjes uitgewisseld.

Dinsdag 9 mei

Om 11.00 uur overleg over het onderhoud van de Kunsttuin. Wij hebben in de tuin voor het dorpshuis een kunsttuin aangelegd en af en toe komen we met een werkgroepje bij elkaar. De gemeente heeft plannen om de weg te vernieuwen en wij willen dat er een voetpad van de Brink naar het dorpshuis wordt aangelegd. Nu moeten mensen over de drukke weg lopen. Verder willen we het voetpad straks laten aansluiten op de kunsttuin. Met deze groep hebben we ook nog even de trekking gedaan van de loterij Kans op Kunst. ’s Middags heb ik de winnaars gebeld om ze te feliciteren met hun prijs.

Woensdag 10 mei

Ter afsluiting van de kunstroute stuur ik alle deelnemers een e-mailtje met nog wat laatste informatie en een bedankje. In Dwingeloo wonen en werken relatief veel kunstenaars en wij organiseren een aantal verschillende culturele activiteiten. Nu beginnen we gelijk met de voorbereiding van de zomerexpositie Kunstdorp Dwingeloo, waar de Dwingeler kunstenaars laten zien wat er allemaal voor moois wordt gemaakt in Dwingeloo. De zomerexpositie die staat gepland van 15 juli tot en met 27 augustus.