'Ik werd blij verrast door een vaste koper, die mij een mooie bos rozen aanbood voor mijn afscheid' (dagboek van Frans Bork)

Frans Bork. Foto: Wilbert Bijzitter

Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Frans Bork, jarenlang veilingmeester bij de perenpluk in Ruinerwold.

Zaterdag 2 oktober

Op de eerste zaterdag van oktober vindt de jaarlijkse verkoop van de peren langs de zeven kilometer lange Dokter Larijweg plaats. Dan wordt de oogst van ruim duizend perenbomen in percelen van een of meerdere bomen bij opbod verkocht. Er zijn zo’n twintig verschillende rassen; het zijn voornamelijk stoofperen aan zogenaamde hoogstambomen. Gieser Wildeman en Winterjan zijn gewilde peren. De bomen zijn van de gemeente, die ook het onderhoud verzorgt. De peren worden niet bespoten.

Voor de gemeentelijke herindeling gebeurde de verkoop door een wethouder en een aantal medewerkers van de gemeente Ruinerwold. In die tijd heb ik een aantal jaren tijdens de verkoop de financiële verantwoording verzorgd. Sinds de herindeling wordt de verkoop door en ten bate van museumboerderij De Karstenhoeve verricht. Volgens mij ben ik sinds 2004 of 2005 tot vorig jaar veilingmeester geweest en wilde toen die functie overdragen aan een jonger iemand.

Zaterdag was voor mij een bijzondere gebeurtenis omdat het mijn laatste was in het verkoopteam. Piet Stevens was de nieuwe veilingmeester, Roelof Tabak de penningmeester, Gezienus Brouwer de perceelaanwijzer en ik degene, die de verkoop op papier vastlegde. Het was mooi droog weer en van begin tot het eind waren er veel gegadigden voor de peren. De aantrekkingskracht van het perenplukfeest, met allerlei activiteiten op verschillende erven langs de Dokter Larijweg, dat gelijktijdig plaatsvond, zorgde ook voor perenkopers uit heel Nederland. Bezoekers konden met de ‘heen en peer-huifwagens’ langs de diverse locaties worden vervoerd en bij de haltes in- of uitstappen. Door de nieuwe (eenmalige) functie had ik dit jaar meer tijd om met mensen te praten die hier al vele jaren voor de verkoop komen.

Ik werd blij verrast door zo iemand, die mij een mooie bos rozen aanbood voor mijn afscheid. Volgend jaar zal Dick van Berkum de ontstane vacature binnen het team opvullen.

De perenveiling had een mooie opbrengst voor De Karstenhoeve, die er aanschaffingen van museumstukken mee kan doen die anders niet mogelijk zouden zijn. Na een ‘wandeltocht’ van 8 uur zat de verkoop er op en was er, na de financiële afdracht, tijd voor een biertje.

Zondag 3 oktober

Vandaag hadden we een familiedag van mijn vrouws kant. De bijeenkomst was bij de parkeerplaats van het Holtingerveld. In het informatiecentrum van de schaapskudde werden we door de voorzitter van de schaapskudde bijgepraat over het verleden van het Holtingerveld en over de huidige begrazing door de schaapskudde. Aansluitend hebben twee groepen uit de familie een praktische wedstrijd schapendrijven gehouden, waarbij de schapen zonder gebruik van honden door verschillende hindernissen naar een hok gedreven moesten worden en weer terug. Schaapherder Jelle Kootstra heeft vervolgens het een en ander verteld over het vliegveld Havelte tijdens de oorlogsjaren. In restaurant Oer hebben we gezellig met elkaar gepraat en gedronken, waarna de bijeenkomst werd afgesloten met een heerlijk diner.

Maandag 4 oktober

Vanmorgen moest ik mij voor een periodieke medische keuring melden bij de doktersassistente. Na enige tijd van behoorlijk zondigen klopte de verwachting dat mijn bloeddruk zowel onder als boven te hoog was en ik sinds de vorige keuring amper ben afgevallen. Conclusie: de gebruikelijke periode van matigen is weer aangebroken.

Dinsdag 5 oktober

Vandaag moet ik de kippenmand, die ik, met twee mooie kippen er in, vorige week zaterdag bij Boerendrokte heb gebruikt bij museumboerderij De Karstenhoeve, terugbrengen naar mevrouw Koster in Zuidwolde. Dergelijke manden werden vroeger door de kippenboer voor op de transportfiets gebruikt bij het vervoer van klippen en konijnen. Tijdens de laatstgehouden Boerendrokte zijn honderden bezoekers door circa veertig vrijwilligers, gekleed in passende kleding, teruggebracht naar het leven op een boerderij, zo’n 100 jaar geleden. Dat was, zoals vanouds, weer een bijzonder spektakel met onder andere een dorsmachine uit Ruinen. Door corona werd Boerendrokte dit jaar slechts één keer opgevoerd; voor volgens jaar staan weer drie data ingepland.

Vanmiddag heb ik samen met Jan Lubbinge thuis gitaarles via muziekhandel Klein uit Zuidwolde. Ik heb in meerdere koren gezongen maar was altijd stinkend jaloers op mensen die een muziekinstrument konden bespelen. Het is mij gebleken dat het nooit te laat is om er mee te beginnen.

Vanavond was de eerste vergadering van de commissie die namens de Tuinkring Ruinerwold de lustrum-tuinmarkt gaat organiseren. Het plan is om dit volgend jaar op 30 april te laten plaatsvinden bij museumboerderij De Karstenhoeve. De taken zijn verdeeld; ik ga het financiële deel verzorgen.

Woensdag 6 oktober

Vandaag moet ik concrete afspraken maken met Sipke Groen, de voormalig predikant van de gereformeerde kerk Berghuizen/Koekange voor een interview. Dergelijke verhalen van mensen, die van bijzondere betekenis zijn geweest voor de gemeenschap uit het gebied van de voormalige gemeente Ruinerwold, worden geplaatst in het kwartaalblad van de Stichting Historie van Ruinerwold. Het interview wordt samen met Siennette van ’t Hof afgenomen. Ik verwacht dat Sipke ons een smeuïg verhaal te vertellen heeft.

Nieuws

menu