'Ik zie vanaf de uitkijktoren bij de schaapskooi elf kraanvogels. Mijn dag kan niet meer stuk' | dagboek Paul Mentink uit Koekange, vrijwillig boswachter

Paul Mentink. Foto: Martijn Bijzitter

Inwoners van Meppel en regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Deze week Paul Mentink uit Koekange. Hij is natuurliefhebber en vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten.

Zaterdag 23 juli

Voor het ontbijt loop ik eerst met onze hond Mayo een kort rondje. Bij terugkomst grijp ik de Volkskrant uit de brievenbus. Niet dat ik de dikke zaterdageditie tijdens het verorberen van de muesli met yoghurt zal doorspitten. Integendeel, ik zoek het katern Boeken & Wetenschap op, want daarin staan vier speciale sudoku’s. Niet de normale 9 x 9 variant. Deze zijn een stuk lastiger, want er komt het nodige reken- en denkwerk aan te pas.

Na de lunch vertrekken Atty en ik naar Groningen. De stad welteverstaan, want daar wonen onze beide dochters en mijn schoonmoeder. De laatste wil nieuwe kleding, dus de vier dames duiken het winkelcentrum in. Ik blijf achter op het adres van mijn dochter, winkelen is niet mijn ding. Trouwens vandaag staat er een tijdrit in de Tour de France op het programma, die wil ik niet missen. Het is mijn favoriete wielerevenement. Immers in het verleden heb ik met een groep fietsvrienden meerdere cols uit de Tour en enkele uit de Giro d’Italia en Vuelta a España met de racefiets bedwongen.

Met de vier dames sluit ik de dag af met een smakelijk diner in stadscafé De Groene Weyde. Het is een van de oudste cafés van Groningen, in 1652 zat er al een herberg in dit pand.


Zondag 24 juli

’s Morgens luister ik in bed met een kop thee naar Vroege Vogels. Niet het hele uitzending, Mayo zal er ook nog uit moeten. Het gebruikelijke ontbijt en tijd om de Volkskrant door te nemen.

Na het late ontbijt op naar Huis ter Heide. Daar heeft Staatsbosbeheer in 2005 het Bos van de Toekomst aangelegd. Belangstellenden konden in aanloop naar de aanleg een eigen gedenkboom aanvragen. Voor mijzelf heb ik toen een eik besteld. Na mijn overlijden zullen ze mijn resten rond deze boom uitstrooien. Bij dit bos begint eveneens de Wandelroute Esmeer. Dit meer is de grootste pingoruïne van Drenthe, een overblijfsel uit de laatste ijstijd. Na het bezoek aan mijn eik lopen Atty en ik met Mayo deze wandeling.

Na de lunch en een zonnebad in de tuin zet ik mij voor de tv. Vandaag een bijzondere dag in de Tour de France. Eerst finisht in Parijs de eerste etappe van de vrouweneditie en daarna de laatste etappe van de manneneditie. Zowel de middag als de avond zit ik grotendeels voor de buis.


Maandag 25 juli

In de ochtend ga ik met Mayo een lange wandeling maken. Zowel voor haar als mijzelf een aangename en gezonde tijdsbesteding. De wandeling voert mij langs de White Stork Farmhouse. Dat is de woonboerderij van Redmond O’Hanlon, een Engelse avonturier en reisschrijver die daar met de Nederlandse Marijn woont. Van haar hand verscheen onlangs een dagboek met de perikelen van een paartje ooievaars op hun schoorsteen.

Maandagmiddag is een mijn twee vaste saunadagen. Sinds de jaren tachtig ga ik regelmatig naar de sauna, waaronder Sauna Thermen Zuidwolde. Toch besloten we om thuis een saunacabine aan te schaffen, wat tijdens de coronaperiode een uitkomst bleek. Zo’n middag is nu een van mijn rustmomenten. In 2019 heb ik een hartoperatie ondergaan, waarbij enkele complicaties zijn opgetreden. Daardoor heb ik mijn activiteitenpatroon moeten inperken. Dus een kwartiertje in de sauna, even koud douchen en daarna drie kwartier een boek lezen. Na vier rondjes is het tijd voor het avondeten.


Dinsdag 26 juli

Na de gebruikelijke ochtendrituelen vertrek ik naar het Dwingelderveld. Vandaag ben ik vrijwillige boswachter voor Natuurmonumenten. Belangrijke taken zijn het informeren van bezoekers over dit natuurterrein en het aanspreken van personen op ongewenst gedrag.

Aangezien het gebied 37 vierkante kilometer groot is, ga ik met mijn fiets op pad. De ochtend door het westelijk deel van het gebied verloopt zonder noemenswaardige bijzonderheden. Na de lunch zie ik vanaf de uitkijktoren bij de schaapskooi elf kraanvogels. Mijn dag kan niet meer stuk. Daarna fiets ik door het oostelijk deel. Tussendoor geef ik nog een beknopte ‘biologieles’ aan enkele bezoekers en heb een korte discussie over de boerenprotesten. Aan het eind van de middag keer ik huiswaarts. Na aanvulling op dit dagboek ga ik languit op de bank.


Woensdag 27 juli

Deze ochtend op de moestuin langs. Het onkruid blijft helaas maar groeien, dus weer met de schoffel aan de slag. Daarnaast nog enkele jonge boerenkolen uitplanten voor de komende winter.

Na mijn hartoperatie ben ik met vervroegd pensioen gegaan. Acht uur werken achter een computer ging niet meer. Met mijn vrouw had ik afgesproken dat ik na mijn pensioen de schoonmaak van de benedenverdieping voor mijn rekening zou nemen. Na de middag komen de schoonmaakmiddelen tevoorschijn, het losse meubilair gaat naar buiten en de zwabber gaat over alle vloerdelen. Een klusje van een klein uur, daarna tijd voor een dutje.

Nieuws

menu