Arend Klomp (links) en Theo Hulshof plaatsen de bijenkast die nu van de Antrappers is. Op de achtergrond kijkt Jan huizing mee, hij is penningmeester van de Antrapper s én imker.

Imkers en motorrijders vinden elkaar in Dickninge

Arend Klomp (links) en Theo Hulshof plaatsen de bijenkast die nu van de Antrappers is. Op de achtergrond kijkt Jan huizing mee, hij is penningmeester van de Antrapper s én imker. Artizzl Media / Peter Nefkens

De Wijk – Het is een bijzondere combinatie: bijen en motoren. Toch kunnen die wat voor elkaar betekenen, zoals in de Wijk. Daar zorgde motorclub de Antrappers ervoor dat er zo’n 1.000 euro aan de renovatie van de bijenstal van Imkerverenging de Wijk e.o. bij Dickninge kon worden besteed.

De banden tussen beide verenigingen worden steeds nauwer aangehaald, daar zorgen de besturen onderling wel voor. De bijenstal van de imkers in de Wijk was hoognodig aan een grootscheepse renovatie toe, imker Jan Huizing wist wel een manier om daar geld voor te verkrijgen. Huizing is namelijk penningmeester van motorclub de Antrappers en laat die club nu ieder jaar op zoek zijn naar lokale goede doelen die aan de Nieuwsjaarduik kunnen worden gekoppeld.

„Bijen en motoren zijn wat tegennatuurlijk, maar Jan wist het bestuur van de Antrappers te overtuigen dat de bijenstal een mooi goed doel zou zijn. Er was echter één voorwaarde: er moesten minimaal drie imkers meedoen aan de Nieuwjaarsduik", kijkt voorzitter Theo Hulshof van de Imkervereniging lachend terug.

Imkerspak

Het werd er zelfs vijf, waarvan een drietal in compleet imkerspak de Reest in sprong. Het was niet voor niets, want nu staat er een bijna gloednieuwe bijenstal. Deze zou zaterdag worden geopend in bijzijn van leden van beide verenigingen, maar door Corona ging de officiële handeling niet door. Dat werd nu in klein comité gedaan, waarbij voorzitter Arend Klomp van de Antrappers een verrassing wachtte. Er stond een fonkelnieuwe witte bijenkast klaar, compleet met een jong bijenvolk, bestemd voor de Antrappers. „Wij willen deze jullie aanbieden in de hoop dat een aantal leden van de Antrappers er aardigheid in krijgt om imker te worden", vertelde Hulshof aan zijn verraste collega-voorzitter. „Wie er belangstelling voor heeft, kan een hele opleiding van ons krijgen en ik ben altijd bereid om op een avond bij jullie wat te komen vertellen", aldus Hulshof.

Wie had gedacht dat Arend Klomp met zijn mond vol tanden stond, heeft het mis. „Ik zal eens informeren bij de leden, ik denk dat we er 3, 4 of zelfs 5 kunnen vinden. Ik vind het zelf mooi om te doen, Dickninge is een prachtig gebied en we hebben goede contacten met rentmeester Dirk Erdbrink." De Antrappers mogen ieder jaar met hun Offroadrit een flink aantal lussen over Landgoed Dickninge maken.

Bouwmeester

Klomp vertelde zich al een beetje te hebben ingelezen. „Ik las dat het best een makkelijke hobby is." Hulshof moest er om glimlachen. „Je hoeft er nu tot februari niets mee te doen, maar van maart tot juli heb je om de 13 dagen een taak. En met goede bijen moet regelmatig worden geslingerd. Zo heb ik dit jaar wel 400 potjes honing gescoord."

De Imkervereniging de Wijk heeft naast de bijenstal op Dickninge, ook een stal bij museumboerderij De Karstenhoeve in Ruinerwold in beheer, alsmede bij informatiecentrum ’t Ende in De Stapel. „De stal op Dickninge was er echt slecht aan toe, aardig ingezakt, die stond er al 25 jaar en het was niet prettig imkeren tussen al dat spinrag. Onder supervisie van bouwmeester Willem Brinkman is de stal flink onder handen genomen en weer een pronkstuk te noemen", aldus Theo Hulshof.

Ze hebben bij de imkers nog één wens: „we hebben nog wat geld over en willen het terrein hier achter graag inzaaien met een bloemrijk zaadmengsel. Daar heeft ooit maïs gestaan en is nu aardig verwilderd. Voordat we kunnen zaaien, moet het eerst onder handen worden genomen, maar het is te nat en te ruig. En we willen geen bestrijdingsmiddelen gebruiken."