In Vrije Vlucht: drie evenementen in en rond Havelte voor herdenking 75 jaar vrijheid

Een deel van het Holtingerveld met de hunebedden.

Een deel van het Holtingerveld met de hunebedden. Foto Willem Braam

Swingband Havelte houdt samen met Historische Vereniging Havelte ‘In Vrije Vlucht’- muziek en geschiedenis in het kader van 75 jaar vrijheid. Het pogramma omvat een concert door Ensemble Somme Noord in de Clemenskerk in Havelte, een presentatie van de Historische Vereniging in Brasserie Oer en een optreden van de Swingband Havelte bij de Schaapskooi, locatie Holtingerveld.

In 1943 werd in Havelte een groot vliegveld gebouwd door de Duitse bezetters. Nu, 80 jaar later, wil de organisatie daaraan terugdenken en vieren dat we in Nederland inmiddels al meer dan 75 jaar in vrijheid leven.

Dat gebeurt op zondagmiddag 16 april, met een concert van Ensemble Somme Noord samen met de Singkids in de Clemenskerk, een spetterend optreden van de Swingband Havelte op het Holtingerveld en een interessante lezing door de Historische Vereniging Havelte in OER.

Ensemble Somme Noord bestaat deels uit professionele musici, zoals de spelers van het Groninger Minerva Strijkkwartet en zangeres Nine Roest. De groep wordt aangevuld met ervaren amateurmusici uit alle windstreken, en wordt geleid door Hildo Flierman. Op het programma staat onder meer het monumentale werk Different Trains van de Steve Reich en muziek van Arvo Pärt, Kurt Weill en Igor Stravinsky.

Ook de Singkids leveren hun bijdrage aan het concert in de kerk. Onder leiding van Nynke Gijsen zingen ze onder meer What a Wonderful World samen met het ensemble.

Het concert in de Clemenskerk begint om 13.00 uur. Kaarten zijn te reserveren via swingbandhavelte@gmail.com .

Tegelijkertijd verzorgt de Historische Vereniging Havelte een presentatie over de Tweede Wereldoorlog. Henk Smid en Peter Neinhuis vertellen over luchtvaart in die tijd en tonen modelvliegtuigen. Deze lezing begint om 13.00 uur. Een plaats reserveren kan via info@historischevereniginghavelte.nl

Vanaf 15.00 uur speelt Swingband Havelte bij de Schaapskooi op het Holtingerveld een programma met swingende muziek. Van Glenn Miller’s Moonlight Serenade en American Patrol tot Fields of Gold van Sting, en natuurlijk ook hier: What a Wonderful World . Zangsolistes Nynke Gijsen en Nine Roest treden op met de band.

Bezoekers krijgen een routebeschrijving voor een wandeling op het Holtingerveld die langs een aantal historische plaatsen voert. De herinneringen aan het voormalige vliegveld zijn hier nog steeds zichtbaar.