'In mijn witte besmeurde overal trek ik ten strijde' | Dagboek van kunstenaar Geert Oldenbeuving

Geert Oldenbeuving. Foto: Gerrit Boer

Inwoners van uit de regio geven een inkijkje in hun dagelijks leven in de vorm van een dagboek. Wat doen zij, wat houdt hen bezig. Deze week Geert Oldenbeuving (68) die in het dagelijks leven kunstenaar en pr-man van Kunstroute Hoogeveen is.

Donderdag 8 juli

In de straat, die ik wel eens gekscherend ‘de appendix van Hoogeveen’ noem (doodlopend en 5 blokken), landt de vraag of ik ‘het dagboek’ wil doen? Wil ik privé-dingen delen?, vraag ik mezelf af. Kunstroute Hoogeveen, daarover kan ik natuurlijk niet zwijgen! De Kunstroute heeft 2021 uitgeroepen tot het jaar van Herman Brood en ik zocht contact met zoon Marcel.

Om kort te gaan: gisteravond heeft hij schilderijen afgeleverd bij Veldman Mode. Ze zijn te zien tot de Kunstroutedagen 18 en 19 september en zijn het hoogtepunt van de Broodexpositie. Eindelijk gaat kunst hier leven, hoop ik.

Dus om 10.00 uur bij Arie op de koffie met cake en Ada Veldman onze ‘pers’fotografe van de Kunstroute. Met haar ‘kunstoog’ maakt ze prachtige stills van wat Arie aan het doen is. Hij heeft geen advies nodig om de schilderijen goed te plaatsen.

Dan maar thuis de rust opzoeken. Het water waaraan onze tuin ligt, brengt het mij…

Vrijdag 9 juli

Niet echt uitgerust opgestaan, maar kan vandaag wel lekker werken aan mijn kippenschilderij. Rustig scharrelen zij rond in hun nieuwe verfgras en leef me in voor de dingen die gaan komen. De opening van Herman Broodtentoonstelling.

Ik zonder me vandaag af. Herkenning van de tijd dat ik nog op podia stond te zingen. Stilletjes hoop ik morgen toch op een aantal mensen die dit coronaproof willen meemaken! Waar is de koffie? Over het water blaft er in de verte nog een hond. Welterusten allemaal!

Zaterdag 10 juli

Scheren, douchen…ontspannen aan de thee, ‘n broodje met ‘n krantje. Het was ietwat laat geworden gisteravond. Nu moet ik echt een paar punten opschrijven voor de expo-opening vanmiddag en wat moet ik aan? Pff! Uiteindelijk vertrek ik gehuld in mijn witte besmeurde overal, zoals men mij kent en trek ‘ten strijde’. Voor mij komen alle kleuren uit het witte licht, dat is de reden van mijn ‘klederdracht’. Dat u ‘t maar weet!

Ik blaas ballonnen op; praat wat in de lucht en kondig Bart van der Vinne aan. De wóórdkunstenaar van Hoogeveen. Een soort Juul Deelder. Aan hem de eer om dit kunstevent glans te geven. Ik praat met deze en met gene, terwijl ik hapjes van De Lekkernij uitdeel. Een aanbod van John-Harold! Dikke dank man!

Het is wel laat geworden, maar wil toch even nagenieten aan de waterkant. Ze slapen al, de lelies. Moe en voldaan doe ik het ook.

Zondag 11 juli

Vanmorgen lunchen we met ons drieën, brunchen eigenlijk. Vier jaar geleden kruiste mijn kunstminnend hart een Armeense jonge kunstenaar (29 jaar). Regelmatig komt hij zich opladen uit de hectiek van zijn verblijf en logeert dan. Verbijsterend wat deze man zoal moet doorstaan. Natuurlijk, eerst in z’n thuisland maar dan ook nog hier, in de azc’s. Vernederend! Stelt u zich voor. Al 4 jaar lang, elke week in ‘een kamp’ een afdruk van je vinger moeten inleveren om dan een ‘stoplicht’ zien oplichten of het groen of rood wordt. Bij rood is ‘t meestal foute boel. Bij groen een diepe zucht en ‘vrij’ voor die week. In Ter Apel moet dat elke dag: ‘fingerprinting’! Een afschuwelijk woord. Soms schaam ik mij als Nederlander en al helemaal om ons land nog christelijk te noemen. Morgen komt zijn zaak voor bij de rechter….

Ik zoek het water weer op en verdrink m’n verdriet!

Maandag 12 juli

Vanmorgen kruip ik achter m’n ezel maar de penselen luisteren slecht. Mijn gedachten verdwalen naar onze Armeniër; wat gaat het recht beslissen?

Om 13.00 uur wacht RTV Drenthe me op in de passage vanwege onze ‘Broodexplosie’. Met Aaldert ‘Ooster-huus’ op zien Drèents. Zó lekker um weer ‘s te praoten so as mien moe praot. Bart rapt opnieuw z’n prachtige aubade aan Herman Brood. Herman Brood! ‘De dunne lijn tussen gek en genie’…

Ping! ‘n Blij appje van onze Armeense logé: de zaak is geseponeerd al vóórdat de rechter uitspraak doet.

Vanavond vind ik ineens fijne gedachtes aan het water.

Dinsdag 13 juli

Vandaag werk ik aan een beeld dat zal staan in Borger. Jo Beins, het eerste vrouwelijk statenlid, precies 100 jaar geleden. Zij krijgt terecht haar standbeeld. Een eer om hiervoor een ontwerp te mogen aandragen en samen te ontwikkelen met Michel Lepez.

Nog even bij ’t water zitten dan zal de slaap wel komen, hoop ik.

Woensdag 14 juli

Vandaag gaat het naar de Woerdense Verlaat (Utrecht). Het Roelof van Echten College zoekt mooie betonnen meubels. De kunst heeft mij eens bij Luck4me gebracht. Zij maken prachtige betonmeubelen die je kunt mozaïeken. Een voorbeeld? De IVN-bank in het Steenbergerpark in Hoogeveen. Een snoepreisje! Gezellig word ik door Kuni van Ruler afgehaald en vertrekken we richting snelweg. Kunstenaars onder elkaar en dus gesprekstof zat! Utrecht, hier komen de Kunstenaars uut Drenthe.’

Vooruit, nog even bij ‘t water dan… Een super kunstweek!

Nieuws

menu