Informatiecentrum Kerkzicht van Hersteld hervormde kerk in Staphorst is succesvol: 'We hebben ideeën om het nog beter te maken'

De kerkenraad van de Hersteld hervormde kerk in Staphorst is blij en dankbaar dat kerkelijk informatiecentrum Kerkzicht goed wordt ontvangen. „We krijgen alleen maar positieve reacties.”

Kerkzicht oogst succes. De kerk is daar dankbaar voor.

Kerkzicht oogst succes. De kerk is daar dankbaar voor. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

De Hersteld hervormde gemeente opende begin juli kerkelijk informatiecentrum Kerkzicht, wat recht tegenover de Grote Kerk is gelegen. Het initiatief van de kerkenraad kreeg veel publiciteit, die voor aardig wat bezoekers en veel positieve reacties zorgde.

„We zijn echt heel dankbaar dat het goed is ontvangen en we geloven dat hier een groter plan achter zit. We krijgen alleen maar positieve reacties, niet alleen van de mensen die ons bezoeken en die oprecht nieuwsgierig zijn en waar we soms fijne gesprekken mee hebben, maar ook van onze eigen gemeenteleden”, zegt ouderling Jan Talen. Hij is een van de twintig vrijwilligers die Kerkzicht bemensen.

Doorgaan

Hoewel de kerkenraad zich nog over het vervolg moet buigen - dat gebeurt volgende maand - kan het haast niet anders of Kerkzicht blijft open. Het is een proef voor de maanden juli, augustus en september. „We moeten het er nog over hebben, maar het lijkt mij sterk dat het stopt. De vrijwilligers zijn enthousiast en er zijn ideeën om Kerkzicht nog beter te maken of dingen toe te voegen.”

De Hersteld hervormde gemeente in Staphorst, de grootste hersteld hervormde gemeente van Nederland, krijgt vaak het verwijt gesloten te zijn en niet open te staan voor niet-gelovigen. Vooral tijdens de coronacrisis van vorig jaar was dat het geval. Ook ontbreekt bij mensen kennis over het bevindelijke protestantisme. Om die reden is Kerkzicht geopend. De missie is voorlichting geven, mensen uit te leggen wat het reformatorische geloof inhoudt en waarom de bijna 5000 leden in Staphorst er zoveel kracht en steun uit putten.

Bijbels

Er staan Bijbels in dertig talen en langs de wanden hangen informatiepanelen over de kerkgang die twee keer per zondag plaatsvindt, de doop, het avondmaal en typisch kerkelijke tradities. Ook de hechte gemeenschap, het leven op de boerderij en de klederdracht worden uitgebreid belicht. „Je hoeft het helemaal niet met ons eens te zijn, maar als je een mening hebt, is het wel fijn als die gestoeld is op kennis”, zegt Talen.

Kerkzicht is op woensdag, vrijdag en zaterdag open van 11.00 tot 16.00 uur.