Inschrijving voor Zomerkamp Havelte staat weer open. 'Spelletjes, leuke opdrachten en vooral heel veel lol met elkaar'

Samen aan het kampvuur tijdens een eerdere editie. Aangeleverde foto

Kinderen van 8 tot en met 12 jaar uit Havelte en omstreken die de vakantieweek van hun leven willen beleven, kunnen zich vanaf vandaag opgeven voor het traditionele zomerkamp van Stichting Kinderkampen Havelte. En wie mee wil, moet snel zijn. Er is plaats voor maximaal zestig kinderen.

Het zomerkamp wordt al tientallen jaren georganiseerd door de vrijwilligers van Stichting Kinderkampen Havelte. Ooit gestart als activiteit voor kinderen uit boerenfamilies die in de zomervakantie geen tijd hadden om met het hele gezin op vakantie te gaan. Tegenwoordig kan iedereen die maar wil mee. „Wel zijn er een paar regels om je aan te kunnen melden”, vertelt stichtingsvoorzitter William Koning. „Je moet nog op de lagere school zitten, tussen de 8 en 13 jaar oud zijn en wonen in Havelte, Uffelte, Darp, Havelterberg of Wapserveen.”

Financiële hulp

Deelname aan de vakantieweek. die dit jaar plaatsvindt van 24 juli tot en met 29 juli, kost 110 euro. Het tweede gezinslid betaalt 100 euro, een derde 90 euro. Voor kinderen uit gezinnen die het financieel wat moeilijker hebben, is een apart potje beschikbaar. Koning hoopt dat daar ook gebruik van gemaakt wordt. „Vorig jaar hebben de organisatoren van de Haringparty Westerveld geld beschikbaar gesteld, maar niemand heeft daar gebruik van gemaakt. En dat is jammer natuurlijk.”

In 2022 gaven zich maar 45 kinderen op voor het zomerkamp. Koning gaat er vanuit dat dit jaar weer het maximale aantal kinderen zich aanmeldt. „Misschien waren het de naweeën van corona die er voor gezorgd hebben dat voor het eerst sinds het bestaan van Kinderkampen Havelte niet alle plaatsen bezet waren.”

Begeleiding

De vakantieweek wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd en begeleid. Nu een aantal begeleiders is gestopt, zoekt de organisatie wel een aantal nieuwe vrijwilligers. „Het kost je een vakantieweek, maar je krijgt er een hele gezellige, actieve week voor terug”, zo zegt Koning. Hij heeft, nu zijn dochter ook als begeleider meegaat, besloten dat dit zijn laatste jaar is als voorzitter. „Tijd voor andere dingen. Ik ga mij bijvoorbeeld meer richten op de onlangs opgerichte veteranenstichting Westerveld.”

Mensen die tijdens de zomerkamp mee willen als begeleider, moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. „Ze moeten twintig jaar of ouder zijn, een verklaring omtrent gedrag (VOG) kunnen overleggen, goed in het bedenken van activiteiten zijn of kunnen koken voor een groep”, zo vertelt Koning, die met een knipoog vervolgt: „ze moeten in ieder geval kinderen een onvergetelijke week kunnen bezorgen.”

Vijf locaties

Voor het zomerkamp zijn er vijf locaties die jaarlijks worden afgewisseld: Lemele, Schoonoord Meppen, Lhee en Diever. Kinderen die alle jaren meegaan, komen dus nooit twee keer op dezelfde locatie. In vroeger jaren sliepen de deelnemers in tenten. „Dat is niet meer zo”, zegt de voorzitter. „Tegenwoordig verblijven de kinderen en de begeleiders in vakantieboerderijen.”

Dit jaar gaan de deelnemers aan de vakantieweek naar een vakantieboerderij in Diever. „We vertrekken dan op maandag vanuit Havelte op de fiets naar de locatie en keren zaterdags terug. Wat de kinderen in de vakantieweek te wachten staat? Leuke activiteiten zoals een sportdag, spooktocht, bonte avond en een vossenjacht. Spelletjes, leuke opdrachten en vooral heel veel lol met elkaar”, zo besluit William Koning.

Opgeven voor Zomerkamp Havelte kan via www.stichtingkinderkampenhavelte.nl

Nieuws

menu