Introductie nieuwe wandelmarathon Het Koloniepad: 42 kilometer wandelen door historische erfgoed en ongerepte natuur

Het Koloniepad verbindt de UNESCO Werelderfgoed koloniën Frederiksoord en Veenhuizen met elkaar en gaat over de wandelknooppunten in Drenthe Aangeleverde foto

In het weekend van 18 en 19 maart wordt de nieuwe wandelmarathon Het Koloniepad officieel geopend. Het pad verbindt de UNESCO Werelderfgoed koloniën Frederiksoord en Veenhuizen met elkaar en gaat over de wandelknooppunten in Drenthe.

De route is exact 42 kilometer lang en doorkruist drie prachtige natuurgebieden; Nationaal Park Drents-Friese Wold, het Doldersummerveld en het Fochteloërveen. Voor de opening van Het Koloniepad wordt een feestelijk weekend georganiseerd. Een selecte groep van wandelaars gaat via het bijzondere cultuurlandschap van de Koloniën van Weldadigheid, dat gekenmerkt wordt door vele monumenten en een uniek orthogonaal lanenstelsel, door de ongerepte natuur naar het unieke gevangenisdorp.

Vroeg uit de veren

Deelnemers starten voor dag en dauw bij museum De Proefkolonie met koffie en koek . Onderweg komen de wandelaars langs verschillende horecagelegenheden, waar een versnapering ligt te wachten en gestempeld moet worden. Bij een volle stempelkaart ontvangen ze bij de finish in Veenhuizen een aandenken en kan na een actieve dag worden gegeten.

Het Koloniepad is een initiatief van de beide musea en is in nauwe samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, het Drentse Landschap, Recreatieschap Drenthe en de Maatschappij van Weldadigheid uitgezet. Om een goede balans te vinden tussen recreëren, in deze bijzondere gebieden, en het behoud van flora en fauna kunnen er per dag 50 deelnemers meelopen. Opgave voor 18 en 19 maart is dan ook verplicht.

Vanaf 20 maart verkrijgbaar

Vanaf 20 maart is de kaart, met route en extra informatie, te koop bij de bezoekerscentra van museum De Proefkolonie en het Gevangenismuseum. Ook verkopen diverse toeristische en recreatieve ondernemers in de regio de wandelkaart. Wandelaars die het lopen van 42 kilometer te veel vinden, kunnen er ook voor kiezen om Het Koloniepad in etappes te lopen. Het is aan te raden om de route in Frederiksoord te beginnen maar starten in Veenhuizen, Appelscha, Zorgvlied of Doldersum zijn ook goede keuzes.

Aanmelden voor het speciale openingsweekend kan via www.proefkolonie.nl .

Nieuws

menu