Inwoners IJhorst mogen straatnamen verzinnen voor nieuwe wijk aan Poeleweg

Het uitbreidingsplan aan de Poeleweg in IJhorst heeft een straatnaam nodig, misschien wel twee. De Dorpsraad IJhorst heeft de inwoners gevraagd mee te denken en maakte er een prijsvraag van.

Het uitbreidingsplan Poeleweg IJhorst heeft straatnamen nodig.

Het uitbreidingsplan Poeleweg IJhorst heeft straatnamen nodig. Foto: B+O Architecten

Een selectie van namen is naar de gemeente Staphorst gegaan. Het geven van een naam aan een straat is een zaak van de lokale overheid. Er komt uiteindelijk een voorstel in de gemeenteraad. De manier waarop in een gemeente de straatnamen worden vastgesteld, is vastgelegd in een Verordening Straatnaamgeving en Huisnummering.

Via Facebook zijn er al tal van suggesties gedaan. Zoals de J. Alssemalaan, genoemd naar de voormalige burgemeester. Andere suggesties waren de Meester van der Sluisstraat en Rieverststraat. De dorpsraad maakte een voorselectie en stuurde de leukste of origineelste naar de gemeente Staphorst, die er te zijner tijd op terugkomt.

Paar regels: niet te lang, geen bedrijven en geen aanstootgevende namen

Volgens wethouder Alwin Mussche mag de dorpsraad met een leuke suggestie komen. Dan moet het wel heel raar lopen wil die naam het niet worden. Degene die de straatnaam heeft verzonnen, krijgt een prijsje, zo laat de dorpsraad weten.

Er zijn wel regels. Zo mag een straatnaam niet langer zijn dan 24 letters, worden bedrijven niet genoemd, mag de naam geen aanstoot geven en moet uitspraak eenduidig zijn.

Maximaal 39 woningen

Op 11 mei spreekt de gemeenteraad voor de tweede keer over het nieuwbouwplan in IJhorst. De straatnaam is dan een leuke formaliteit, het plan zelf ligt gevoelig in de buurt. Aan de Poeleweg worden maximaal 39 nieuwe woningen gebouwd. De gemeente Staphorst en een particuliere grondbezitter trekken samen op.

De buurt is blij dat er gebouwd wordt, maar het plan kan volgens omwonenden veel beter. Aanwonenden zijn naar eigen zeggen niet goed meegenomen in de plannen. Een woordvoerder heeft het over ‘een schijn van burgerparticipatie.’ De buurt wil transparantie over de plannen, over de afwegingen die gemaakt worden en over hetgeen wel en niet meer ter discussie staat. Veel omwonenden misttn het bericht dat de nieuwe huizen maximaal 10,5 meter hoog mogen worden met een goothoogte van 6 meter. Dat is hoger dan wat in de rest van het dorp mag. Dat past niet en de privacy is in het geding, vreest de buurt. De goothoogte van 4 meter, zoals overal in het dorp, moet ook hier gelden, vindt de buurt.