Jaap Wiechers laat ChristenUnie in De Wolden met een gerust hart achter

Met het duo Corné den Hollander uit Ruinerwold en Boudewijn Vlot uit Linde schuift de ChristenUnie in de gemeente De Wolden twee jonge kandidaten naar voren voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022. Een last is daarmee van de schouders van het huidige raadslid Jaap Wiechers gevallen, die nu met een gerust hart afscheid kan nemen.

Jaap Wiechers in actie tijdens de kindergemeenteraad van 2017.

Jaap Wiechers in actie tijdens de kindergemeenteraad van 2017. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Hoe moeilijk is het om te stoppen met het werk als lid van de gemeenteraad?

„Ik heb het met mijn werk als dierenarts altijd heel druk gehad en als raadslid ligt er ook het nodige werk klaar. Het wordt nu echt zaak om meer tijd voor mijn lieve vrouw vrij te maken. En ik ben nu 73, dus het wordt ook wel eens tijd voor wat nieuwe mensen. Ik heb er straks drie periodes opzitten, dus dit is een goed moment.”

Was het lastig om opvolgers te vinden voor jou?

„Ik zal eerlijk zeggen dat ik eigenlijk in 2018 al had willen stoppen, maar mijn beoogd opvolger Gerlo Bekendam verhuisde naar Hoogeveen. Een andere kandidaat viel ook af, toen heeft het bestuur mij weer gevraagd. Ik laat de ChristenUnie niet vallen. Eigenlijk was het toen de bedoeling dat ik halverwege de raadsperiode zou stoppen, maar dat lukte niet. Dat ik nu stop heeft overigens ook te maken met de gezondheid van mij en mijn vrouw. Ik ben begin vorig jaar erg ziek geweest, balanceerde op het randje van de dood, en daar kwam later ook nog een val overheen. Mijn vrouw zit ook in de lappenmand, dus het is goed zo.”

Jouw beoogd opvolger Corné den Hollander is net als Boudewijn Vlot een stuk jonger, wat betekent dat voor de ChristenUnie?

„Twee van die jonge kerels trekken ongetwijfeld meer jongeren aan. Ze hebben samen een ontzettend goede klik en durven zelfs voor twee raadszetels bij de verkiezingen te gaan. Corné zit al in het provinciaal bestuur en gaf aan ook lokaal actief te willen worden. Dit is een mooie ontwikkeling.”

Is de rol van Jaap Wiechers straks helemaal uitgespeeld?

„Ik zal tot de verkiezingen mijn uiterste best blijven doen. Er staat nog een mooi proces te wachten met de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester. Albert Haar en ik zijn de enige raadsleden die nu voor de tweede keer in de vertrouwenscommissie zitten. Ik word straks geen lid van de steunfractie, maar als Corné vragen heeft, kan hij me bellen. Met name de gemeentefinanciën is een lastig onderwerp, daar moet je haast voor geleerd hebben om het te begrijpen.”

En nu dus afbouwen, te beginnen met net voor de zomer nog even de behandeling van de kadernota en de algemene beschouwingen.

„Ik vind het nog steeds leuk om te doen, al kost het wel veel energie. Ik nam alle dossiers altijd helemaal door, heb geprobeerd om dat wat los te laten, maar dat ligt niet helemaal in mijn aard. Mijn computer is vrijdag gecrasht en daar stonden de algemene beschouwingen op, maar het apparaat is net gemaakt. Kan ik er toch nog even mee bezig.”