Jacob Brand en Grietje Manden zijn 65 jaar getrouwd en zwieren nog

Burgemeester Rob Bats feliciteert het echtpaar. Foto: Martijn Bijzitter

Toen in 1954 Jacob Brand (nu 89) en Grietje Manden (nu 87) elkaar lopend naar huis op de Veneweg in het donker tegenkwamen, bracht hij haar naar huis. Zo is het begonnen en sindsdien zijn ze samen.

Op maandag 30 januari viert het echtpaar hun 65-jarig huwelijk, maar burgemeester Rob Bats kwam vrijdagochtend het echtpaar al feliciteren.

Jacob, geboren in 1932 aan de Veneweg, en Grietje, achter in de Wanneperveense Bovenboer, kwamen elkaar zo rond 1954 tegen op de Veneweg toen ze lopend naar huis gingen. Aangezien het al donker was en Grietje nog naar de Bovenboer terug moest, mocht Jacob haar naar huis brengen. Van het één kwam het ander en toen Grietje ook nog ging verhuizen naar Kolderveen, zijn ze niet lang daarna in 1958 getrouwd en gaan wonen in een woning aan de Veneweg.

Met de hand ploegen, zaaien en poten

Jacob heeft na de Landbouwschool en de Rijkslandbouwwinterschool allereerst gewerkt in de polder op een akkerbouwbedrijf waar alles met de hand omgeploegd, gezaaid en gepoot moest worden. Dit was heel zwaar lichamelijk werk en ook nog seizoensgebonden, dus toen de mogelijkheid voorbij kwam, greep hij die kans en ging hij werken op de Landbouwbank in Meppel.

Op de boerderij

Grietje heeft de Huishoudschool niet af kunnen maken, want ze was thuis nodig. Haar vader was ziek en het werk op de boerderij moest wel gedaan worden, dus deed ze samen met haar oudere zus al het zware werk op de boerderij. Naast de boerderij had ze ook nog een aantal werkhuizen. Het geld wat ze daarmee verdiende ging naar haar ouders.

De Krasserij

Na hun trouwen zijn ze in 1960 verhuisd naar boerderij ‘De Krasserij’, waar ze met 11 koeien begonnen. Naast de boerderij werkte Jacob eerst ook nog in de ‘polder’ en in de Zuivelfabriek in Wanneperveen, zodat Grietje de werkzaamheden op de boerderij moest oppakken. Voordat Jacob naar het werk ging, molk hij de koeien nog wel, destijds natuurlijk nog met de hand.

60 jaar

Jacob heeft verschillende bestuursfuncties gehad, onder andere bij de Rabobank, de melkfabriek en de muziek: hij is gehuldigd als 60 jaar muzikant. Grietje heeft haar 60 jarig jubileum ook gevierd bij de Plattelandsvrouwen (tegenwoordig Vrouwen van Nu).

Het gezin

Jacob en Grietje, in Wanneperveen beter bekend als Jaap en Griet, hebben 3 kinderen. Janny is nog geboren in de woning in Wanneperveen in 1959, Ger (in 1962) en Jacquelien (in 1968) zijn beiden op de boerderij geboren. Naast dat alle kinderen naar de muziekvereniging gingen, was Janny fanatiek volleybalster en Ger en Jacquelien fanatiek met de pony’s en paarden, waar moeder Grietje elke zaterdag druk mee was toen ze op concours gingen. Elke keer moesten de paarden en pony’s weer ingevlochten worden. Ook ging ze, als trouwste fan, elke keer mee met de wedstrijden.

Reizen

Grietje zorgde er ook voor dat ze elk jaar op vakantie gingen, vaak naar het strand in Zeeland of Ameland. De boerderij hebben ze in 1990 verkocht en ze zijn toen verhuisd naar de Wethouder Vosstraat. Eindelijk hadden ze meer tijd voor vakanties en reizen, vooral busreizen in Europa, maar ook een vliegreis naar Amerika was een droom die uitkwam. Een boot werd aangeschaft, zodat ze eindelijk van hun eigen mooie omgeving te water konden genieten.

Achterkleinkinderen

De kinderen zijn allemaal getrouwd en hebben ook alweer kinderen. Zeven in totaal en Jacob en Grietje zijn ook de trotse overgrootouders van 4 achterkleinkinderen. Sinds 2010 wonen ze, nog geheel zelfstandig, in hun huidige woning aan de Zr. A. Kortplantsoen 7 in Wanneperveen.

Dansen

Jacob en Grietje hebben jarenlang samen met vrienden gedanst en gingen ook graag fietsen en wandelen met elkaar. Het fietsen en wandelen doen ze op hun hoge leeftijd nog steeds. En een paar jaar geleden, op de bruiloft van één van hun kleinkinderen, zwierden ze nog met z’n tweeën over de dansvloer.

Nieuws

menu