Jan Huizing (84) stopt na 30 jaar bij Werktuigenvereniging IJhorst - de Wijk

Jan werd bedanktmet een robuuste tuinbank voorzien van inscriptie. Voor zijn vrouw was er een mooi boeket.

Jan werd bedanktmet een robuuste tuinbank voorzien van inscriptie. Voor zijn vrouw was er een mooi boeket. Foto: Benny Spin

Jan Huizing uit de Wijk is zijn bestuursactiviteiten bij diverse clubs en verenigingen aan het afbouwen. De ‘bezige bij’ was in het verleden penningmeester bij motorclub De Antrappers en bestuurslid van Veilig Verkeer Nederland afdeling De Wolden. Voor de Werktuigenvereniging IJhorst-de Wijk was Jan tot voor kort nog actief als administrateur, maar ook daar stopt hij nu mee.

De 84-jarige Huizing vindt het welletjes geweest, het is tijd om de taken over te dragen aan een jongere generatie. Als voormalig veehouder stapte Jan in 1993 in het bestuur van de Werktuigenvereniging de Wijk-IJhorst. Aangezien deze functie maximaal tien jaar bekleed mag worden zat zijn termijn er in 2013 op. Daarop werd hij gevraagd om de taak als administrateur op zich te nemen. „Ik heb dat altijd met heel veel plezier gedaan, maar er is een tijd van komen, en een tijd van gaan.”

De tijd gaat nu gebruikt worden om te genieten van het leven. Voor zijn inzet werd Jan bedankt door het voltallige bestuur met een prachtige robuuste tuinbank voorzien van inscriptie. Voor zijn vrouw was er een mooi boeket.

Bloeiende vereniging

De Werktuigenvereniging is een bloeiende vereniging met vierhonderd leden. In totaal worden er bijna veertig machines verhuurd aan boeren. Deze staan verspreid over achttien standplaatsen in het gebied. Dit strekt tot ongeveer dertig kilometer rondom de beide dorpen.

Het ontstaan van de werktuigenvereniging komt voort uit de Marshallhulp (1948-1952). Vlak na de oorlog kon men in ieder dorp bij de bureauhouder hulp aanvragen. Voorwaarde was wel dat een groep van ongeveer 15 agrariërs dat in verenigingsverband deed, met als doel de voedsel productie te stimuleren. De functie bureauhouder is nu in handen van Rijksdienst van Ondernemend Nederland.

In die tijd waren de buurtschappen ook kleiner en hechter, zodat er sneller overlegd kon worden. Men bedacht allerlei verschillende financieringsvormen om dat laatste geld ook bij elkaar te krijgen. Om zo gezamenlijk machines te kopen, die anders niet bereikbaar waren, om het werk sneller goedkoper en efficiënter te kunnen uitvoeren. Deze kunnen door de leden voor een schappelijke prijs worden gehuurd. Ook naburige dorpen als Koekange en Ruinerwold hebben nog steeds een werktuigvereniging.