Oud-wethouder en oud-raadslid Jan Talen zinspeelt op terugkeer in Staphorster politiek

Oud-wethouder en oud-raadslid Jan Talen sluit een terugkeer in de politiek van Staphorst niet uit. Hij heeft nog altijd zijn Democratische Partij Staphorst en de liberaal volgt ook de ontwikkelingen met de plaatselijke VVD op de voet.

Jan Talen (links), Jentje Raben en Wichel Kok van de Democratische Partij Staphorst, bij de presentatie van de partij in 2018. Talen zinspeelt op een terugkeer in de politiek.

Jan Talen (links), Jentje Raben en Wichel Kok van de Democratische Partij Staphorst, bij de presentatie van de partij in 2018. Talen zinspeelt op een terugkeer in de politiek. Foto: Streekredactie / Eelco Kuiken

De VVD wil volgend jaar met een eigen lijst meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Staphorst. Het is uitgesloten dat er een lijstverbinding komt met een andere partij, zoals Gemeentebelangen die jarenlang met de VVD een combineerde partij vormde.

Of Jan Talen ook op die VVD-lijst staat, is nog niet duidelijk en volgens VVD-bestuurslid Ton Serlie ook nog niet aan de orde. De twee hebben eind deze week wel een afspraak met elkaar, zo bevestigen ze beiden. „Als u schrijft dat Talen bij ons op de lijst staat, dan klopt dat niet. Als u schrijft dat wij binnenkort een kop koffiedrinken, dan is dat waar”, zegt Serlie.

Eigen partij

Jan Talen, lange tijd raadslid voor Gemeentebelangen/VVD, wethouder namens Gemeentebelangen en raadslid namens zijn eigen partij Liberaal Netwerk in Staphorst, kan een grote glimlach niet onderdrukken als hem wordt gevraagd zijn naar toekomst in de politiek van Staphorst. „Ik sluit niks uit”, zegt de kleurrijke politicus, die na de laatste verkiezingen met zijn Democratische Partij Staphorst te weinig stemmen haalde voor een zetel. Het betekende na jarenlang betrokken te zijn bij de lokale politiek het einde voor Talen.

Die partij wilde het heel anders doen. Anders betekende vooral dat mensen meer een stem zouden krijgen. Niet eens in de vier jaar een rondje rood maken, maar burgers moesten echt mee kunnen beslissen. De Democratische Partij Staphorst richtte een online platform op, waar burgers vanaf 14 jaar hun mening over standpunten konden geven. Deze mening wilde DPS vervolgens in de gemeenteraad inbrengen. „Dat is directe democratie”, aldus lijsttrekker Jan Talen, die dus wellicht terugkomt in de lokale politiek.