Jan en Femmie Westerhof uit Havelte vierden woensdag hun 60-jarig huwelijk. De bruiloft leek destijds een 'moetje', maar was stiekem 'een beetje bewust'

Feest woensdag voor Jan en Femmie Westerhof-Kuik. Het echtpaar uit Havelte viert de 60ste huwelijksdag en is nog altijd even gelukkig als op die halfbewolkte dag in 1961 toen de twee op het gemeentehuis in Havelte trouwden.

Burgemeester Jager bracht het echtpaar een bloemetje.

Burgemeester Jager bracht het echtpaar een bloemetje. Foto: Gerrit Boer

Jan Westerhof werd geboren in 1940 in Darp. Twee jaar later zag Femmie Kuik het levenslicht in Uffelte. De twee groeiden op in eigen dorp. Jan ging direct na de lagere school aan het werk in het magazijn bij de levensmiddelenzaak ViVo van de gebroeders Kiers. Femmie stapte dagelijks op de fiets om vanuit Uffelte naar Ruinen te gaan om daar onderwijs aan de Landbouw Huishoudschool te volgen. De twee kwamen elkaar tegen op een dansavond bij zaal Rozendal in Uffelte. Femmie was toen 16 jaar. De charmant knipogende Jan viel haar direct op. En ook de inwoner van Darp had zijn ogen niet in de zak die avond. „Haar gemoedelijkheid en mooie lachende ogen vielen direct op”, weet hij zich nog goed te herinneren.

Onafscheidelijk

De twee kregen verkering en waren sinds de eerste ontmoeting onafscheidelijk. Dat ze samen verder wilden, was ook al snel duidelijk. Trouwen zat er zo jong niet in. Dat vonden beide ouders geen goed idee. Maar toen Femmie op 19-jarige leeftijd zwanger bleek, werd het een ‘moetje’. Althans zo leek het voor de buitenwacht. Niet voor Jan en Femmie. „Het was wel een beetje bewust”, geven beide nu ruiterlijk toe. „We wilden graag trouwen en dit was de manier om dat voor elkaar te krijgen.”

Een half jaar na het huwelijksfeest bij Schenkel in Uffelte, werd in Darp de tegenwoordig in Oldemarkt wonende dochter Janny geboren. Het gezinnetje woonde toen vanwege de heersende woningnood in bij de ouders van Jan. Een jaar later verhuisden ze voor anderhalf jaar naar de ouders van Femmie in Uffelte. Er werd toen wel al gebouwd, want Jan en Femmie hadden aan de Van Riemsdijkweg in Havelte een eigen stukje grond gekocht. Daar werd een twee-onder-een-kapwoning gebouwd en werd vijf jaar na het huwelijk zoon Joan geboren.

Ambulant kelner

Jan werkte zijn leven lang als vertegenwoordiger. En in zijn vrije tijd was hij vaak te vinden in cafés, feestzalen en -tenten. Niet als gast maar als ambulant kelner, iets dat hij ook 40 jaar volhield. Femmie werkte eerst als gezinshulp en was er toen de kinderen geboren werden voor Jenny en Joan. Ze had verschillende hobby’s. Volksdansen, zelf kleding maken voor de kinderen, zingen, sjoelen. Jan mocht en mag nog steeds graag klaverjassen en biljarten. Samen met Jan is ze ook nog actief in de ouderenbond. Tot op de dag van vandaag mogen ze ook graag samen zwemmen. „In de zomermaanden gaan we vijf keer per week naar het zwembad in Havelte om baantjes te trekken”, zo vertelt Femmie trots. „Daar blijven we fit bij.”

Het huwelijksjubileum is samen met de kinderen, vier kleinkinderen, familie en vrienden gevierd bij Joan op de zaak. „Hij is samen met zijn echtgenote Jenny eigenaar van restaurant De Tipbrug in Meppel. Een mooie locatie om ons feestje te vieren”, zo besluit Femmie.