Jan en Lien Schilt-Hermelink uit Ruinen vieren hun diamanten bruiloft. 'Het leven is onvoorspelbaar. Je lacht en huilt samen. Dan komt het altijd goed!'

Burgemeester Janny Vlietstra had het er woensdag maar druk mee. Nadat ze eerder op de morgen al op visite was geweest bij het echtpaar Donker aan het Karelspad, kon ze zo de straat oversteken om de overburen, het echtpaar Schilt-Hermelink te feliciteren. Ook zij waren woensdag zestig jaar getrouwd.

Jan en Lien Schilt-Hermelink.

Jan en Lien Schilt-Hermelink. Foto: Benny Spin

Jan Schilt (84) en Lien Schilt-Hermelink (80) zijn beiden geboren en getogen in Amsterdam. Ze woonden in dezelfde straat een paar huizen van elkaar vandaan. En daar zag Lien de stoere Jan dagelijks voorbijkomen op zijn racefiets. Lien: „Hij viel op door zijn mooie donkere bos met haar.” En Jan zag haar ook wel zitten.

Ook vader Schilt zag dat er iets moois opbloeide. Nadat Jan met zijn racefiets was gevallen en gehavend thuiskwam, vroeg hij Lien met een knipoog om assistentie. Vanaf dat moment waren de geliefden onafscheidelijk. Ze trouwden en trokken in bij zijn vader, die weduwnaar was.

Omzwervingen

Jan was destijds installateur van beroep, en begon in Woerden voor zichzelf. Lien deed de administratie. Een zwaar ongeluk in 1973 bracht Jan bij dokter Jansen in Hoogeveen. Geïnspireerd door de mooie omgeving kwamen ze in Dwingeloo terecht. Waar ze een oude smederij kochten en verbouwden tot woonhuis en winkel in vrijetijdskleding.

Het echtpaar woonde ook nog elf jaar in Spanje. Jan: „Een zoon van ons woonde daar en het mooie weer en klimaat trokken ons bijzonder.” Het paar woonde daarnaast nog vier jaar in Duitsland. Lien: „Twee kleinkinderen woonden daar al en zo kwamen we daar terecht.”

Ingeburgerd

Inmiddels wonen ze alweer een aantal jaren met veel plezier in Ruinen, waar ze beiden via de zwemclub en vrijwilligerswerk bij ‘t Neie Punt al snel ingeburgerd raakten. Verder mogen ze nog graag zwemmen, fietsen en lezen. Ze hebben heel Europa „doorgecrost met de caravan”. Zo hebben ze samen veel beleefd en meegemaakt. Lien: „Je kunt er gemakkelijk een boek over schrijven.” Daar moet Jan om wel lachen. „Het leven is onvoorspelbaar. Je lacht en huilt samen. Dan komt het altijd goed!”

Het echtpaar heeft drie kinderen, waarvan een al is overleden. Ook hebben ze nog vijf kleinkinderen en een achterkleinkind. De diamanten bruiloft wordt gevierd met een etentje.