Jans en Klaasje uit Zuidwolde vierden zestig jaar geleden twee avonden feest. 'Twee keer in de trouwjurk, twee keer met muziek erbij'

Jans (86) en Klaasje (79) Offerein-Magrié uit Zuidwolde namen maandagmorgen de felicitaties van waarnemend burgemeester Janny Vlietstra in ontvangst voor hun 60-jarig huwelijk.

Klaasje en Jans Offerein-Magrié.

Klaasje en Jans Offerein-Magrié. Foto: Andre Weima Fotografie

Jans en Klaasje werden geboren in Zuidwolde. Ze ontmoetten elkaar in het café van de ouders van Klaasje in Zuidwolde, waar Jans geregeld kwam en Klaasje veel werkte. Het duurde even voor de vlam oversloeg, in 1961 trouwde het stel. Het werd een uitbundig gevierde bruiloft, verdeeld over twee avonden. „Het café was nog niet zo groot. De eerste avond was voor familie, de tweede voor vrienden en kennissen. Twee keer in de trouwjurk en twee keer met muziek erbij”, vertelt Klaasje Offerein.

De eerste tijd woonde het paar in bij de ouders van Klaasje, waar ze nog steeds volop hielp in café Magrié, het huidige Den Kaat, en de zuivelwinkel. Daarna vestigden ze zich aan de Kerkenbosweg en nog later aan de Dissel. Toen ze vijftig jaar getrouwd waren, verhuisden ze naar de Beatrixlaan, waar ze nog steeds wonen.

Vrachtwagenchauffeur

Jans was vrachtwagenchauffeur, onder andere bij Slot in de Wijk en Kreuze in Zuidwolde. Daarna werkte hij bij Van Gend & Loos in Meppel, waar hij de laatste jaren als loodsbaas fungeerde. Klaasje werd in 1975 zelfstandig ondernemer, ze is haar eigen slijterij en notenbar begonnen. Jans hielp in de avonduren en weekenden.

In 1987 werd Jans ziek. Hij kreeg te kampen met het Guillain-Barré syndroom. Hij lag toen drie maanden in het ziekenhuis, waarbij hij bijna geheel verlamd was. Dit is deels weer hersteld, behalve in de handen en voeten. Het betekende wel het einde van zijn werk bij Van Gend & Loos. Sinds 2018 heeft Jans meerdere problemen met zijn gezondheid gehad, Klaasje heeft alleen ouderdomsgebreken.

Sinds 2000, toen Klaasje met pensioen ging, heeft het paar een inhaalslag gemaakt met reizen. „Dat konden we nooit, dus dat moest ingehaald worden”, vertelt Klaasje. Ze hebben diverse plekken in Duitsland en Nederland bezocht. „Een terrasje pakken, een museum bezoeken, tot corona kwam.” Zo gauw het weer kan, zijn ze zeker van plan deze activiteiten weer op te pakken. Samen op stap met de auto. Jans mocht altijd graag fietsen, maar dat lukt helaas niet meer. Wel wandelen ze elke dag samen een rondje, als het weer het toelaat. Daarnaast beleven ze plezier aan de computer, waar Jans heel handig mee is, en de tv.

De familie is de afgelopen jaren flink uitgebreid. Het echtpaar heeft vier kinderen (drie dochters en één zoon), zeven kleinkinderen en en acht achterkleinkinderen. Die wonen in de buurt en komen geregeld aanwaaien.

Het 60-jarig huwelijk wordt overigens niet gevierd wegens familieomstandigheden.