Jarige Chantal van den Broek-Blaak wint solo 'De 8 van Westerveld'

Chantal van den Broek-Blaak komt juichend over de finish in Dwingeloo. Foto: Kim Stellingwerf

Uitgerekend op haar verjaardag, ze werd vrijdag 32 jaar, heeft Chantal van den Broek-Blaak nog maar eens laten zien hoe goed ze is. Ze won de wielerkoers ‘De 8 van Westerveld’.

Blaak heeft inmiddels aangegeven volgend voorjaar met wielrennen te stoppen. De Zuid-Hollandse vindt het wel mooi geweest en stapt na de voorjaarsklassiekers van de racefiets, om plaats te nemen in de ploegleiderswagen van haar team SD Worx. Tot dat moment wil ze de wielerliefhebbers nog wel even tonen hoe sterk en slim ze nog steeds is. En dat lukte vrijdag.

De ‘8 van Westerveld’ werd een waaierkoers, in de beste Nederlandse traditie. Binnen 7 kilometer na de start kwamen de eerste wielrensters al in de problemen. Na amper 14 kilometer koers ontstond een kopgroep van 16 vrouwen. In die groep zat ook de laatste winnares van ‘De 8 van Westerveld’, de Française Audrey Cordon Ragot.

Grote namen

Ook de Australische sprinter en tweevoudig oud-winnares Chloe Hosking was mee van voren. Nederland was zeer goed vertegenwoordigd in de kopgroep met 10 vrouwen, onder wie grote namen als Chantal van den Broek-Blaak uit Zuidland en Lonneke Uneken uit Veendam.

De veertiende editie van ‘De 8 van Westerveld’ gaat de boeken als een van de zwaarste ooit. De weersomstandigheden waren vrijdag bar en boos. Bij een temperatuur van amper 8 graden werd het wielerpeloton door slagregens en een koude wind gegeseld en dat weertype veroorzaakte veel afvallers. Van de 99 rensters die aan de start stonden, haalden slechts 29 de eindstreep op de Brink in Dwingeloo.

Door goed samen te werken bleef de kopgroep vooruit. De maximale voorsprong van de koploopsters op de tweede groep liep in eerste instantie op tot 2 minuten en 50 seconden en werd maximaal ruim 4 minuten.

Op avontuur

Op 10 kilometer van de meet besloot Chantal van den Broek-Blaak alleen op avontuur te gaan. Haar ploeggenoten in de kopgroep, Lonneke Uneken en Christine Majerus, zorgden ervoor dat ze een voorsprong van bijna een halve minuut op de achtervolgende groep kon pakken. Genoeg om stralend van oor tot oor en met een gezicht vol modder juichend de finishlijn te passeren in Dwingeloo. Achter Blaak won het jonge Nederlandse talent Charlotte Kool de sprint van de groep door de Italiaanse Eleonora Gasparini met een banddikte te verslaan.

Beste regionale renster werd verrassend Mareille Meijering uit Stadskanaal, lid van Team Drenthe. Lieke Nooijen uit Coevorden kwam in een tweede groep als 17de over de streep. Janneke Ensing uit Gieten, bezig met haar laatste weekend als profwielrenster, moest de koers met knieklachten verlaten.

Nieuws

Meest gelezen