Jazzmuzikant Evert van Loon uit Geeuwenbrug ervaart de vrijheid weer

Links Pieter van Dijk met rechts Evert van Loon. Aangeleverde foto

Muziek betekent voor Evert van Loon ‘vrijheid’. Daarom moet het voor de jazzmuzikant uit Dwingeloo ook als een bevrijding voelen dat hij zaterdag weer op het podium staat. Samen met zijn muzikale collega’s van de bekende Dwingeler jazzband WestEndJ begeleidt Van Loon vanaf 21.00 uur een jamsessie in dorpshuis Over Entinghe.

De 73-jarige Evert van Loon is al bijna een leven lang bezig met muziek. Na de kweekschool vertrok hij naar het conservatorium in Arnhem waar hij schoolmuziek studeerde. Uiteindelijk bracht hij de twee studies samen en gaf hij les aan de lerarenopleiding, HBO, MBO en middelbare scholen. Natuurlijk nam dit veel tijd in beslag, maar de inwoner van Dwingeloo vond naast zijn werk altijd tijd om met allerlei groepen op te treden. Daarbij passeerden zowel klassieke muziek, popmuziek als jazz de revue. En dat laatste genre neemt een wel heel bijzondere plaats in. „Waarom? Omdat in de jazzmuziek toch wel een grote rol is weggelegd voor improvisatie. En dan kom je terug bij de vrijheid die muziek voor mij betekent.”

Moment van verdieping

Corona veranderde ook het leven van muzikant Evert van Loon. Alle openbare activiteiten kwamen ineens tot stilstand. „Geen optredens, geen workshops, geen repetities. Ruim een jaar lang stilte. Achteraf bezien een jaar van bezinning. Nieuwe dingen studeren en ontdekken. Luisteren en kijken naar YouTube films, dvd’s en cd’s. Kortom, geen moment van verveling maar van verdieping.” Nu langzaamaan de wereld de verstikkende coronadeken afgooit, treedt Van Loon ook weer meer en meer naar buiten. „Het is weer heerlijk om te kunnen optreden. Het voor publiek spelen geeft een extra spanning en dynamiek. Het geeft ook intensivering aan de voorbereiding, het kan niet meer vrijblijvend.”

Jamsessie in dorpshuis

Samen met zesmansformatie WestEndJ staat saxofonist Van Loon zaterdag op het podium in het Dwingeler dorpshuis Over Entinghe. De band speelt voornamelijk jazz, funk en latin muziek, veel standards – bekende jazz songs – maar ook is er inmiddels een groot repertoire van eigen stukken. Tijdens de jamsessie laten ze zaterdag op het podium ook ruimte vrij andere muziekliefhebbers. Dat betekent dat iedereen die een muziekinstrument bespeelt, als gast mee kan doen met de band. Leden van WestEndJ begeleiden dit. „Het repertoire bestaat uit zogenaamde realbook nummers of standards uit de jazz, maar ook mensen met een begeleidingsinstrument (piano, gitaar, bas, drums) kunnen uiteraard mee spelen”, zo vertelt Van Loon uitnodigend.

De opzet van de avond is volgens Van Loon helder. De band opent de avond en speelt zonder gasten een korte set. „Daarna inventariseren we wie er mee wil spelen en wat men wil spelen en daaruit maken we een tweede en derde set.” Wie mee wil doen kan zich van tevoren aanmelden, maar zich ook op de avond zelf melden. „Deze jamsession is gewoon een mooi podium om jong talent de kans te geven”, zo besluit Van Loon.

Nieuws

menu