Jeugd in Westerveld hoeft zich niet te vervelen. Onder leiding van de cultuurcoach is een zomerprogramma ontwikkeld

Van links naar rechts: Tom Kisjes (jongerenwerker), Emil Woltinge (jongerenwerker), Leander Breen (cultuurcoach) Maarten Gal (Scala) en Marlijn Eendhuizen (Bibliotheek Westerveld). Aangeleverde foto

De Cultuurcoach, de jongerenwerkers van Welzijn MensenWerk, Scala, Bibliotheek Westerveld, de Beweegcoaches, kunstenaars en creatievelingen hebben de handen ineengeslagen. Gezamenlijk is een jongerenzomerprogramma ontwikkeld.

Deze zomer hoeft de jeugd zich niet te vervelen in Westerveld. Elke week zijn er meerdere activiteiten. Voor iedere leeftijd is er iets te doen. Voor de allerkleinste is er een theatervoorstelling Krrrokodil. Kinderen tot 12 jaar kunnen gaan dansen, voetverven, striptekenen, stopmotion animatie maken of de ramen van het gemeentehuis versieren tijdens de raamcollage workshop.

De jongeren hebben de keus om te gaan dansen, graffiti spuiten, met glas kunst maken, lasergamen, bubbelvoetbal, muziek maken, VR-bril gamen en nog veel meer. De jeugd kan van alles ontdekken, uitproberen en nieuwe vrienden maken.

Spreiding

„We hebben 14 activiteiten, 22 workshops en 3 voorstellingen. Tussen de leeftijd van 0 tot 25 jaar. En je kunt er onbeperkt gratis aan deelnemen’, vertelt de kersverse cultuurcoach Leander Breen. „We hebben geprobeerd de activiteiten zoveel mogelijk te verspreiden in de zomer en in de verschillende dorpen. Het is fijn om deze gratis activiteiten met z’n allen aan te kunnen bieden. We hebben een raar jaar achter de rug en dan is het leuk dat er de mogelijkheid is om iets voor kinderen en jongeren te organiseren.”

Onder leiding van de cultuurcoach zijn de verschillende partijen samengekomen om een zomerprogramma voor kinderen en jongeren te ontwikkelen. Uit onderzoek van de provincie bleek dat er 1034 Drentse jongeren tussen de 12 en 25 jaar behoefte hebben aan meer activiteiten. In Westerveld was de behoefte groot.

In gesprek

„We hebben gekeken naar alle activiteiten die de verschillende organisaties al in huis hadden. Deze hebben we gebundeld, aangepast of we hebben extra activiteiten ontwikkeld. Ik ben in gesprek gegaan met verschillende cultuurmakers om de mogelijkheden te bespreken voor workshops en voorstellingen. Het is prettig dat we in deze lastige periode op deze manier cultuurmakers een klein beetje extra kunnen helpen.”

De vraag voor het samenstellen van een zomerprogramma kwam lastminute. Toch is het de organisaties gelukt alles op poten te krijgen, verspreid door heel de gemeente. De activiteiten vinden plaats in Havelte, Diever, Dwingeloo, Vledder, Wapse, Uffelte, Dieverbrug, Wilhelminaoord, Darp en Geeuwenbrug.

‘Zo rijk mogelijk aanbod’

„Wij hebben gekozen om een zo rijk mogelijk aanbod te creëren in de tijd die ervoor beschikbaar was. We moesten creatief zijn en snel overgaan tot actie. In eerste instantie was de vraag vanuit de provincie om vooral activiteiten voor jongeren boven de 12 jaar te organiseren. Wij hebben de doelgroep vergroot en bieden ook iets voor de allerkleinste aan.”

Het hele zomerprogramma is te bekijken op de facebookpagina van Cultuurcoach Westerveld.

Nieuws

menu