Jeugd verwijdert wrakke bouwsels en veel troep van wal die ligt tussen woonwijk en bedrijventerrein in Staphorst

De wal die ligt tussen de bebouwing en bedrijventerrein De Baarge in Staphorst is woensdagmiddag door kinderen schoongemaakt en ontdaan van onveilige bouwsels.

Kinderen werken zich in het zweet om wrakke bouwsels te verwijderen.

Kinderen werken zich in het zweet om wrakke bouwsels te verwijderen. Foto: Frens Jansen

Wethouder Alwin Mussche van de gemeente Staphorst hielp ook mee. Tussen opeenvolgende woonwijken en het bedrijventerrein ligt al sinds jaar en dag een wal met daaroverheen een wandelpad. Daarop ontstond een bos. Het is voor de kinderen uit Staphorst-Noord een waar speelterrein, met meerdere bouwsels en bouwhutten en daardoor ook nogal wat troep. Hier en daar lijkt de berg een gatenkaas, want de jeugd graaft dat het een lieve lust is.

De gemeente stuurde veel kinderen een brief om ze te vragen mee te helpen de zaak op te ruimen en samen gingen ze woensdagmiddag aan de slag. Een paar weken geleden deden twee groepen kinderen, begeleid door ouders dit ook al. De wal ziet er daardoor weer goed uit.

„Spelen is prima, maar let wel een beetje op de veiligheid”, aldus Mussche tegen de jeugd. Het was een paar uurtjes afzien in de hitte, maar het loonde de moeite. „Het is leuk en nuttig om kinderen bij dit soort activiteiten te betrekken”, zei Mussche die ook op de wal in de weer was.

Inklinken

Die wal is overigens niet alleen vanwege de troep en de vele bouwsels in het nieuws. Volgens politici klinkt de berg in en zou hij mogelijk verhoogd moeten worden. Dat geldt dan met name richting nieuwbouwwijk De Slagen. Hoe verder naar het zuiden, hoe lager de wal. Dit heeft gevolgen voor het woongenot, want op de Baarge zit zware industrie.

Het college van burgemeester en wethouders van Staphorst bekijkt nu of de wal inderdaad lager is geworden en of er wat aan moet gebeuren. Volgens Mussche is nog niet duidelijk of de berg ook daadwerkelijk opgehoogd wordt.

Drie maanden geleden ging de eerste schop in de grond voor de tweede fase van woningbouwplan De Slagen. Er komen 114 nieuwe woningen. Fase 1, met 160 huizen, is klaar. De wal moet de nieuwe bewoners afschermen van hinderlijk geluid.