Jeugdtheater Diever sluit seizoen af met voorstellingen

Een beeld uit de voorstelling Cymbeline.

Een beeld uit de voorstelling Cymbeline. Foto: Koen Timmerman

Het lesseizoen van Jeugdtheater Diever zit er weer op. Traditioneel wordt dit afgesloten met een wervelend Shakespeare-weekend. De jeugdleden laten dit weekeinde zien wat ze hebben ontdekt, gedaan en geleerd. De jongste leerlingen spelen in het voorprogramma Richard 1/3e, de productiegroep brengt daarna Cymbeline.

Shakespearetheater Diever biedt elk jaar jongeren uit de gemeente Westerveld en omstreken de mogelijkheid spelenderwijs hun toneelvaardigheden te ontdekken en te ontwikkelen. Het jeugdtheater is niet alleen een leuke vrijetijdsbesteding voor lokale jongeren, het werkt ook als kweekvijver voor de zomervoorstellingen van Toneelvereniging Diever het grote Shakespearetheater. Ook dit jaar staan er namelijk weer jeugdleden op het podium in de voorstelling Antonius en Cleopatra. In de lesgroepen in Diever wordt niet alleen aandacht besteed aan toneelspelen, maar ook aan de sociale ontwikkeling van de acteurs in spé. Dit gebeurt onder meer door middel van spelletjes en improvisatie-oefeningen. Tijdens de toneellessen komen ook vaardigheden als grimeren en podiumontwerpen aan de orde. Naast de lesgroepen is er een productiegroep en sinds 2020 ook een 18+ groep.

Toneellessen

De afgelopen maanden hebben ruim vijftig jongeren uit Diever en wijde omstreken de toneellessen gevolgd. Daarbij zijn theaterspelletjes voorbij gekomen, hebben de kinderen leren improviseren en hebben ze samen scènes gemaakt. En dat allemaal onder leiding van Philippien Bos en Grytha Visser, twee zeer ervaren theaterdocenten die ook op andere plekken lesgeven en theaterproducties maken met jongeren. De productiegroep, kinderen van 14 tot 18 jaar, heeft de hele periode aan een voorstelling gewerkt. Hiertoe behoorden ook een inleiding van Hans Jansen, een workshop grimeren, werken aan zelfvertrouwen in het spel en wat er allemaal komt kijken bij het maken van een voorstelling. „Maar hoofddoel was plezier maken”, zo zegt Grytha Visser, die als regisseur met de groep aan de voorstelling Cymbeline werkte.

Voorstellingen

Dit weekeinde brengt de jongste jeugd de voorstelling Richard 1/3, een korte bewerking van plus minus tien minuten van Richard III. De productiegroep speelt Cymbeline. Het stuk gaat over de Engelse koning die aan het begin van onze jaartelling onder invloed van het Romeinse rijk in zijn land de orde moet bewaren. De voorstelling zaterdag in het Shakespearetheater begint om 19.30 uur, zondag om 14.30 uur.

Nieuwe start

Jeugdtheater Diever start het nieuwe seizoen op zaterdag 23 september met de jaarlijkse instapdag. Kinderen tot 18 jaar kunnen dan van 13.30 tot 16.00 uur deelnemen aan de open toneellessen.