Jong en oud laat zich de traditie van het carbidschieten niet ontnemen, merendeel lapt de regels aan de laars

Een dwangsom van liefst 12.500 euro. Daarmee dreigde de gemeente Westerveld de groep carbidschutters vrijdag aan de Nieuwe Ruiterweg in Havelte. Er waren teveel mensen bij elkaar en de organisatie moest daar à la minute tegen optreden. „We moesten iedereen uit de tent halen, maar ze kwamen precies op het moment dat het bakstenen regende”, laat woordvoerder Stan van ‘Oud en Nieuw Havelte’ weten.

In Havelte werd door twee groepen carbid geschoten aan de Nieuwe Ruiterweg. De groep Oud en Nieuw Havelte, die rond de tent gegroepeerd was, kreeg meermaals bezoek van handhavers.

In Havelte werd door twee groepen carbid geschoten aan de Nieuwe Ruiterweg. De groep Oud en Nieuw Havelte, die rond de tent gegroepeerd was, kreeg meermaals bezoek van handhavers. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

De groep jongeren en ouderen was bijzonder verbolgen en op social media regende het kritisch commentaar richting politie en handhavers van de gemeente. Duidelijk was op oudjaarsmiddag na een rondje langs de velden dat maar bar weinig groepen zich iets aantrokken van de regels die de twaalf burgemeesters van de Drentse gemeenten hadden opgesteld. Slechts vier mensen bij elkaar zonder publiek, geen tenten, geen alcohol, geen kinderen onder de 18 jaar, geen muziek, geen ‘kanonnen’ maar alleen melkbussen, geen vreugdevuren; een lange rij verboden, maar jong en oud liet zich de traditie van het carbidschieten, cultureel erfgoed zelfs, niet ontnemen. Aan de eindtijd van 17.00 uur had ook lang niet iedereen een actieve herinnering.