Jubileumboek van vereniging Landmans Welvaart in Staphorst is klaar en ligt bij de drukker

Het herdenkingsboek ‘En de boer, hij ploegde voort’ over de inmiddels 101-jarige Staphorster vereniging Landmans Welvaart is klaar en ligt bij de drukker. In november vindt, als alles door kan gaan, de presentatie plaats.

De oude landbouwschool in Rouveen.

De oude landbouwschool in Rouveen. Frens Jansen

Landmans Welvaart is een bijzondere christelijke vereniging die net zo bij Staphorst hoort als boerderijen en klederdracht. Er zijn 120 leden, oud-leerlingen van de landbouwschool in Rouveen die van 1945 tot 1972 gevestigd was aan de Oude Rijksweg. Daarvoor waren er landbouwcursussen.

Het doel van Landmans Welvaart is simpel: de leden komen in de wintermaanden een keer of zes bij elkaar in de Willem de Zwijgerschool om bij te praten, ontwikkelingen in de landbouw te bespreken en te netwerken. Nu, tijdens de coronatoestanden, is dat uiteraard niet zo. De vereniging heeft ook goede contact met de gemeente en de provincie. De burgemeester van Staphorst is, zo schrijven de statuten voor, erevoorzitter van Landmans Welvaart.

Jubileum viel in water

De vereniging bestond vorig jaar honderd jaar. Door corona viel het jubileumjaar in het water. Voorzitter Klaas Slager, die al 36 jaar preses is, hoopt dat de herdenking in november wel door kan gaan. Een van de activiteiten is de presentatie van een herdenkingsboek over de 100-jarige geschiedenis van de vereniging, getiteld En de boer, hij ploegde voort .

Voor de samenstelling van dat boek stelde het bestuur in september 2019 een werkgroep in, bestaande uit Joop Alssema, Doede Koops, Jan Mulder, Jan Slager en Klaas Slager. Deze commissie trok Henk Hille, oud-directeur van de Ds. Harmen Doornveldschool in Staphorst, aan als schrijver.

In het boek, dat 200 bladzijden telt met ruim 150 foto’s, geeft de auteur in woord en beeld een duidelijke weergave van het gebeuren van een eeuw Landmans Welvaart. Het boek is voorzien van een register van persoonsnamen.

De leden en sponsors van Landmans Welvaart krijgen in november het boek aangeboden. Daarnaast is er voor belangstellenden en voor degenen die meer dan één exemplaar willen hebben, de gelegenheid om in te tekenen. Nieuwe leden en sponsors, die zich voor 1 oktober opgeven, krijgen het boek gratis als welkomstgeschenk.