Jubileumeditie van Oogstdag in Lhee gaat zaterdag terug in de tijd

 De Oogstdag in Lhee gaat terug in de tijd.

De Oogstdag in Lhee gaat terug in de tijd. Foto: Wilbert Bijzitter

De veertigste Oogstdag Oude Stijl in het karakteristieke Lhee, nabij Dwingeloo, vindt komende zaterdag plaats. Met zijn authentieke Saksische boerderijen vormt Lhee het prachtige decor voor deze jubileumeditie van de Oogstdag en een dagje Drents boerenleven anno 1900, waar voor jong en oud van alles te zien en te beleven valt.

Met als thema ‘Al 40 jaor de rogge riepe’, wanen de bezoekers zich in de tijd van weleer. Wie weet nog hoe de rogge destijds werd gemaaid, hoe de garven werden gebonden en in ‘gaasten’ gezet, om vervolgens op de ‘miete’ te worden gebracht? Of hoe de huisvrouwen zich redden zonder wasmachine en vriezer? Op de akker maait de paardenmaaimachine de rogge, waarna deze met de dorsstok of met de oude dorsmachine, die op de akker het grote werk doet, wordt gedorst. Het is er zaterdag 13 augustus allemaal te beleven.

Optreden Oogstkoor

Om 12.00 uur verzorgt het Oogstkoor ter ere van het jubileum een optreden en aansluitend vindt een slipjachtshow plaats, waarbij paarden en honden de akker betreden, terwijl de jachthoornblazers hun komst aankondigen.

De notaris en de paander houden boelgoed, de bakker bakt heerlijke broden in de veldoven en men kan zien hoe vroeger het wassen en wecken in zijn werk ging. Ook is er een demonstratie van de oude volkskunst zandtapijt strooien en even verderop zijn de hoefsmid en rietdekker aan het werk. Verder zijn er exposities van onder meer oude trekkers, landbouwmotoren, fietsen en oude gebruiksvoorwerpen en exposeren diverse schilders een ruime collectie schilderijen. In de zuivelhoek wordt onder het toeziend oog van een paar herkauwende koeien uitleg geven over kaas maken en boter karnen. Op de braderie vindt men een grote diversiteit aan waren. Van handgemaakte manden, klompen en brocante tot kleding en snoep.

Veekeuring

Wederom is er de samenwerking met de Rundveeshow Noord, waarbij het beoordelen van het exterieur van de koe centraal staat. Dit gebeurt in verschillende klassen. Binnen de groepen zwartbont, roodbont en jongvee zijn er verschillende leeftijdscategorieën en wordt gestreden om de titel ‘Oogstmiss 2022’.

De jongste bezoekers komen onderweg leuke activiteiten tegen, zoals arenlezen, kinderdorsen en ‘school anno 1900’ met nostalgische kinderliedjes en pleinspelletjes van toen. Ze kunnen een pannenkoek bakken van zelf gedorste en gemalen rogge, broodjes bakken boven het vuur en zich vermaken op een avontuurlijk klim- en klauterparcours. Op het kinderterrein mogen ze onder andere een tas versieren, hun eigen touw draaien en ‘russen’ vlechten. Ook kunnen ze zelf een kalf ‘schetsen’. Net zoals de boeren dat vroeger lieten doen ter identificatie.

Meer informatie en het complete programma: www.oogstdag.nl .