Juf Janny Schinkel uit Zuidwolde 40+1 jaar werkzaam bij Wolderwijs: ‘Ik voel mij vaak wel kind met de kinderen’

Jubilerende juf Janny met haar groep 5a, op de bovenverdieping van IKC Het Groene Hart. Foto: Stella Leenders

Met taart, ballonnen, zang, toespraakjes en muziekworkshops is vrijdag op IKC Het Groene Hart gevierd dat juf Janny Schinkel 40+1 jaar in het onderwijs zit. Door corona waren de feestelijkheden een jaar uitgesteld.

„Ik vond het leuk om het geld dat er was voor mijn feestje te besteden aan een feest voor de kinderen. Ook omdat zij mij de positieve energie geven om hier zo lang in door te gaan”, aldus de jubilaris (62).

Janny begon op 21-jarige leeftijd als juf op de toenmalige openbare lagere school van Koekange, waar zij 25 jaar werkte. Vervolgens kwam zij via de Ekkelboom op IKC Het Groene Hart in Zuidwolde, waar zij de afgelopen jaren alle kinderen die nu les krijgen op de bovenverdieping wel in haar klas heeft gehad. Vandaar dat de groepen 5 tot en met 7 vrijdag een cadeau van haar ontvingen: muziekworkshops van het Amersfoortse evenementenbureau maX Music, waar een van Janny’s zoons, Bart-Jan, werkt. Ook meester Bert, die Bart-Jan nog muziekles heeft gegeven, genoot zichtbaar van alle extra muzikale activiteiten.

Ontwikkeling

Bewegen en muziek zijn volgens Janny enorm belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. „Ik vind het zorgelijk dat kinderen tegenwoordig minder bewegen. Het is nu ook in het nieuws dat we straks geen topsporters en geen topmusici meer hebben door alle bezuinigingen op kunst en cultuur. Daar moet meer aandacht voor komen en het lijkt mij het beste om meer vakleerkrachten op te leiden.”

Zelf was zij vroeger gymnastiekjuf en volleybaltrainster. „Ik was echt zo’n juf die op haar buik op de grond lag om samen met de kinderen de onderkant van een paddenstoel te bekijken. Ik voel mij vaak wel kind met de kinderen.” In de afgelopen eenenveertig jaar heeft zij talloze onderwijskundige veranderingen meegemaakt. „Maar de kinderen nu in de klas geven mij nog dezelfde energie als vroeger.”

Mantelzorg

Haar weken zijn tegenwoordig goed gevuld met mantelzorg, twee dagen voor de klas (groep 5a van IKC Het Groene Hart) en een klein wijnhandeltje. Ook is Janny bestuurslid van Theaterkuil De Falieberg en zit zij samen met haar man Herman in het bestuur van Kar Ga Door Zuidwolde. Daarnaast wandelt zij twee keer per week, zingt zij in popkoor Just Fun en doet zij aan FitStap. De muziekworkshops werden afgesloten met een voorstelling door de kinderen voor het hele team. Uit volle borst brachten de kinderen hun zelfbedachte rap: „Ze is altijd vrolijk en heel erg lief. Ze draagt mooie kleren en is positief.”

Nieuws

Meest gelezen