Feestelijk moment tijdens Fest der Blasmusik. Kapelmeester Barteld Luning is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Kapelmeester Barteld Luning krijgt de onderscheiding opgespeld door burgemeester Jan ten Kate. Foto: Sieb van der Laan

Het blaaskapellenfestival Fest der Blasmusik, dat zaterdag plaatsvond in De Meenthe in Steenwijk, zal Barteld Luning uit Staphorst niet snel vergeten. De 78-jarige is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Jan ten Kate van de gemeente Staphorst reikte de versierselen uit.

Dat de uitreiking juist tijdens Fest der Blasmusik gebeurde is niet zo verwonderlijk; Luning is nauw betrokken bij dit jaarlijkse evenement. De Stroomdalkapel Zeegse, waar Luning kapelmeester van is, nam zaterdag onder zijn leiding ook deel aan het event.

Barteld Luning zet zich sinds 1963 – op zowel leiderschaps- als praktisch niveau - onafgebroken in voor de uitoefening, stimulering en promotie van de instrumentale amateurmuziek. Zo was en is hij opleider van jeugdige muzikanten en muzikaal leider van diverse muziekverenigingen en blaaskapellen. Daarnaast is hij bestuurs- en commissielid van twee belangenorganisaties: de Koninklijke Nederlandse Muziek Organisaties, commissie blaaskapellen en de Muziekbond Groningen Drenthe.

In de afgelopen decennia heeft Luning verschillende muziekverenigingen en kapellen gedirigeerd. Gedurende een groot aantal jaren deed hij dat naast zijn baan. Zo was hij dirigent/muzikaal leider van Blaaskapel De Knollenplökkers, onderdeel van de Muziekvereniging Crescendo Ruinen waar Barteld Luning muzikant en opleider van jeugdleden was. Ook was hij actief bij Christelijke Muziekvereniging (fanfare-orkest) Prinses Margriet Rouveen/Staphorst, Christelijke Muziekvereniging Amicitia Musselkanaal, Muziekvereniging Sempre Sereno uit Ruinerwold, Muziekvereniging Crescendo uit Stadskanaal, Muziekvereniging ’t Leeksterbloempje en Blaaskapel De Koetsebloazers Leek.

Momenteel is Luning kapelmeester van Stroomdalkapel Zeegse, waarvan hij in 2001 medeoprichter was en van het Röhrkapel in Ruinen.

Nieuws

Meest gelezen