Kerkelijke Amerikaanse eik in IJhorst stort plots ter aarde en legt het loodje

Deze forse Amerikaanse eik op het historische kerkelijke erf in IJhorst legde het loodje. Streekredactie / Eelco Kuiken

Het kerkelijk erf in IJhorst mist een majestueuze boom. Een Amerikaanse eik, eentje uit een rijtje aan de oevers van de Reest, knapte vorige week af en ligt sindsdien zielloos neergestort op de grond.

De vele fietsers en wandelaars kijken vreemd op als ze de joekel zien liggen. Er komen nogal wat bezoekers, want het is een grandioze plek, met een onbetaalbaar uitzicht op de Reest en tientallen ooievaars.

Historie

Het is een plek die bezwangerd is met historie. De kerk dateert uit 1823, maar al in de diepe middeleeuwen werd er hier gekerkt. Het kerkhof grenst aan de hooilanden van de Reest en achter de kerk heb je een prachtig uitzicht over het Reestdal. Landschap Overijssel plaatste er drie infopanelen met info over de oude pastorie, de aalstal en de geschiedenis van dit mooie stukje van de gemeente Staphorst. De landschapsbeheerder promoveerde deze locatie als een plek met een ‘hemels uitzicht’.

Opvallend is de klokkenstoel. Hij staat met zijn poten op grote zwerfkeien. In 1403 stond er naast het (houten) kerkje al een klokkenstoel.

Nieuws

Meest gelezen