Kerken Elim geven elkaar jawoord

De monumentale hervormde kerk wordt het nieuwe godshuis voor de gefuseerde Protestantse Gemeente Elim. Gereformeerd en hervormd werken al jaren aan een huwelijk. Dat moet op 1 januari 2022 een feit zijn. Mocht dat door corona niet lukken, dan wordt het 1 juni.

De hervormde kerk is het gebouw waarin PKN Elim verdergaat.

De hervormde kerk is het gebouw waarin PKN Elim verdergaat. Foto: Bertus Vosseberg

Dat zeggen Joop de Jonge en Harm Bleker, voorzitters van de beide colleges van kerkrentmeesters van respectievelijk de gereformeerde kerk en de hervormde gemeente in Elim. Ze zijn intensief betrokken bij het samengaan. De gereformeerde gemeente in het dorp bestaat dit jaar tachtig jaar, de hervormde gemeente 106 jaar. Meer jaren op de teller komen er niet bij, want de fusie is aanstaande. De nieuwe gemeente heeft zo’n 500 zielen, kerkelijk meelevend gaat om rond de 130 personen.

Corona zorgde voor vertraging en ook verwijdering tussen beide kerkelijke gemeenten, maar de neuzen staan nu allemaal weer dezelfde kant op. Een intentieverklaring over de fusie, is al getekend. Dat gebeurde eind mei. Dit jaar wordt verder besteed aan het maken van een nieuw beleidsplan voor de nieuwe kerkelijke gemeente en één begroting.

Besloten is de gereformeerde kerk aan de Perenbomenweg te verkopen en ook gebouw Open Deur van de hervormde kerk gaat in de verkoop. De gemeente Hoogeveen heeft voor dit laatste pand belangstelling om het voor het welzijn en de leefbaarheid van Elim in te zetten. Met de opbrengst van dit onroerend goed wordt de hervormde kerk intern verbouwd. „Het moet een thuis worden voor de nieuwe kerkelijke gemeente”, zegt Harm Bleker.

De fusiecommissie houdt zich niet bezig met de verbouwing van de hervormde kerk. Dat zou het delicate proces mogelijk in de wielen rijden. „Wij werken toe naar het samengaan en als die een feit is, zit ons werk erop”, zegt De Jonge. „De nieuwe kerkelijke gemeente moet de verbouwing voorbereiden en uitvoeren.”

Het samengaan van de twee kerkgemeenschappen in het dorp is een langdurig proces wat de fusiecommissie, bestaande uit leden van beide gemeenten, zorgvuldig uitvoert. Dat moet ook, want fusies van kerkelijke gemeenten liggen doorgaans uiterst gevoelig en in Elim is dat niet anders. Er zijn cultuurverschillen en kerken zijn veel meer dan stapels stenen. De gebouwen hebben voor gelovigen een grote emotionele waarde.

Dertien jaar geleden probeerden de kerken het ook al, maar toen ging het mis, omdat er onenigheid bestond over welke kerk de fusiegemeente zou gaan gebruiken: de gereformeerde kerk, een robuust gebouw uit 1966 of de hervormde kerk uit 1916, sinds 1997 een rijksmonument. Boos gingen de betrokkenen uit elkaar.

„Die fout wilden we nu niet meer maken en daarom besloten we als fusiecommissie om Kerkvitaal in te huren. Dit bureau uit Nunspeet adviseert en begeleidt plaatselijke gemeenten in veranderingsprocessen zoals fusies. We spraken af dat we ons zouden neerleggen bij de conclusie van deze externe partij. Na alles goed te hebben doorgerekend, kwamen de experts met de hervormde kerk op de proppen als beste optie”, zegt Joop de Jonge. We snappen allemaal dat als het om de gebouwen gaat, er geen winnaars of verliezers zijn. We hebben puur naar de cijfers gekeken.”