Kerstrondje Ruinerwold gaat terug naar één dag, twee dagen erg intensief voor sommige ondernemers

Marjan van Dijk van Het Tweede Lichtje op Weerwille, doet mee aan het Kerstrondje Ruinerwold op zondag 11 december. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Als gevolg van de coronapandemie moesten de deelnemers aan het Kerstrondje Ruinerwold twee edities overslaan, maar dit jaar gaat het evenement weer gewoon door. Er is echter een wijziging, want het rondje is alleen op zondag 11 december.

„Een aantal bedrijven vond het best wel intensief om twee hele dagen geopend te zijn”, laat Petra Hessels van Museumboerderij De Karstenhoeve weten. „En omdat zondag toch altijd de drukste dag is, hebben we daarvoor gekozen.” Daar komt bij dat op zaterdag ene dorp verderop de Heerlijkheid Ruinen is, een kerstmarkt die ook altijd veel bezoekers trekt.

Acht locaties

Er zijn dit jaar acht locaties in- en rond het dorp. Bijzonder is de deelname van de kunstenaars van het Beeldend Collectief Drenthe. „Die wilden graag exposeren tijdens het rondje. Dat doen ze op twee locaties, bij ons hebben we de hele zolder voor ze leeggeruimd, daarnaast exposeren ze werk in de kerk van Blijdenstein”, aldus Hessels. Naast de kerk en de museumboerderij zijn er deelnemers met verschillende achtergronden. De Natte Neuzenhoeve op Oosteinde 46 is helemaal op honden gericht, bij ’t Bakhuus en Smederij Mulder aan Haakswold, net gemeente Meppel, is alles in kerstsfeer ingericht en brandt het smidsvuur.

Dan is op Weerwille 2a het Tweede Lichtje deelnemer, waar allerlei verschillende nieuwe kaarsen worden gemaakt van gebruikte en oude kaarsen. Bij café de Kastelein is tussen 15.00 en 18.00 uur een karikatuur-tekenaar en tussen 16.00 en 19.00 uur is er muziek van Ted Pickman. Het Ambacht aan Dijkhuizen doet voor het eerst mee, want de zaak bestaat pas sinds dit jaar, en ook nieuw is de deelname van Huize Gomarus aan Haakswold. Daar stonden belangstellenden afgelopen zomer in een lange rij om eens binnen in het voorhuis te kijken. Het voorhuis is nu niet open, maar er zijn wel kraampjes alsmede de beauty en health-producten van Margriet Bolhuis.

Andere activiteiten

Twee oud-deelnemers aan het Kerstrondje hebben hun eigen activiteiten. ’t Swarte Schaep/Drents Camperhuis op Broekhuizen heeft zaterdag en zondag de Schaepdagen, de familie Westenbrink aan de Dr. Larijweg 87 hebben met hun ondernemingen InOuthout, Oliebol4U en De Perenhoeve een kerstshowweekend. „Maar bescheiden met glühwein, oliebollen en chocolademelk, want we zijn ook druk met de bouw van de silo. Volgend jaar houden we weer een grote kerstfair”, laat Nico Westenbrink weten. De Heerlijkheid Ruinen is zaterdag 10 december van 14.00 tot 20.00 uur op de Brink met verschillende kramen en activiteiten.

Info: www.kerstrondje.nl

Nieuws

menu