Kerstrondje Ruinerwold tussen hoop en vrees

Deelnemers aan het Kerstrondje Ruinerwold, of worden het toch afzonderlijke activiteiten per bedrijf? Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Na afwezigheid van een jaar staat er voor het tweede weekend van december gewoon weer een Kerstrondje Ruinerwold op de agenda. Corona hangt hier echter ook boven de markt. Het zou kunnen zijn dat het rondje niet doorgaat, maar dat deelnemers wel zelf iets organiseren. Ze moeten dan nog wel een vergunning van de gemeente krijgen.

Zeven deelnemers staan op 11 en 12 december volop in de sfeer van Kerstmis. Onder hen één nieuwkomer: ’t Swarte Schaep op Broekhuizen. Na de corona-persconferentie van vorige week haakte de combinatie ’t Bakhuys en Smederij Mulder alsnog af. „Mijn winkel is te klein om afstand te houden en ik vind het ook voor mijn vrijwilligers geen prettig idee”, zegt Paula Mulder verdrietig. „Heel erg jammer.”

Natuurlijk was corona direct een onderwerp van discussie toen de groep in september voor het eerst bij elkaar kwam. „We hebben steeds de persconferenties van de regering afgewacht”, zegt Tetsje Zijlstra, die als voorzitter van de groep fungeert. „We moeten maar afwachten wat de komende tijd brengt, wij zijner in ieder geval klaar is. Een deel van de voorbereiding is toch routine.” Het gebruik van de QR-code om toegang te krijgen tot bedrijven, is nog een beetje onzeker. „We weten nog niet wat de gemeente precies eist. Normaal hoef je in een winkel geen code te laten zien, maar nu misschien wel, omdat het om een evenement gaat.” Ageeth Wever constateerde dat tijdens het Stoofperenfeest voor de markt op haar terrein wél een QR-code nodig was.

Deelnemers

Onder de deelnemers zitten weer de nodige oudgedienden, zoals museumboerderij De Karstenhoeve, café De Kastelein en de kerk van Blijdenstein. Ook De Bloesemkrans en Wever en Co doen weer mee. Het Tweede Lichtje op Weerwille is er ook weer bij en richt zich vooral op de kaarsrecyling.

Met ‘t Swarte Schaep is het Rondje een spannende deelnemer rijker, want eigenaar Stephan Harberink laat maar weinig los van alle activiteiten die er in dat weekend op zijn terrein plaatsvinden. Een ding is zeker, de campers van Het Drents Camperhuis worden voor even verplaatst. „Voor ons is het vooral belangrijk om naamsbekendheid te krijgen voor ’t Swarte Schaep. De zaak is vijf jaar dicht geweest voordat wij het vorig jaar weer openden. Het valt ons wel op dat veel mensen onze lifestyle-winkel nog niet kennen. Het Kerstrondje is bij uitstek geschikt om daar verandering in te brengen”, weet Harberink. Volgens Marianne van der Klocht, die de winkel doet, bestaat er drempelvrees bij mensen. „Omdat de zaak niet in een winkelstraat is gevestigd en mensen dan al snel denken dat ze verplicht iets moeten kopen.”

Onbekendheid

Die onbekendheid geldt ook een beetje voor woonwinkel Wever & Co aan de Dokter Larijweg, waar volgens Ageeth Wever tijdens het Rondje allemaal mooie en leuke dingen voor in huis te verkrijgen én zien zijn. „Er zijn natuurlijk kerstspullen te koop, alleen gaat onze Silo deze dagen niet open.” Bij De Bloesemkrans hebben ze tijdens het Stoofperenfeest al gemerkt wat een evenement met het aantal klanten kan doen. „We hebben echt veel verkocht die dag”, laat Carla Lok weten. „En we zijn nu druk met onze nieuwe webshop, kunnen mensen alvast even kijken.”

In De Karstenhoeve is beide dagen muziek, onder meer van de malletband van Sempre Sereno en de Piratelady’s uit Dwingeloo. Tevens is er een quiltclub. Hier geldt wel dat een entreekaartje moet worden gekocht. Muziek is er ook in de kerk van Blijdenstein met het koor van de vrouwen van Nu uit Ruinerwold-Oosteinde en het duo Trijnie de Boer (piano) en Franciska Konstapel (dwarsfluit). „We willen nog met jongeren schilderijen maken met als Ramses Shaffy-thema ‘Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’.

Knijpertjes

Bij Marjan van Dijk van Het Tweede Lichtje staan de kaarsen centraal, terwijl ook kerstbomen worden verkocht. „En er worden kniepertjes verkocht voor een project in Gambia. Wij doen nu voor het derde jaar mee, maar hebben gemerkt dat er de hele dag door mensen komen, al liggen we misschien wat uit koers.” Het smelten van oude kaarsen, om die weer te gebruiken van een maken van nieuwe kaarsen, soms echte kunstwerken, loopt als een trein. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen vinden het een mooie bezigheid.

Info: www.kerstrondje.nl

Nieuws

Meest gelezen