Kinderen uit De Wolden kijken naar de toekomst van het platteland, eerste kunstwerk in kader van Wiede Wold

De roze en grijze bordjes werden donderdagmorgen op het gazon voor het gemeentehuis geplaatst rond het kunstwerk van Hugo Galama en Janny Smit.

De roze en grijze bordjes werden donderdagmorgen op het gazon voor het gemeentehuis geplaatst rond het kunstwerk van Hugo Galama en Janny Smit. Foto: Artizzl Media / Peter Nefkens

Wat zouden de kinderen van De Wolden in de toekomst anders willen op hun platteland? Dat werd donderdagmorgen wel duidelijk met het plaatsen van roze en grijze bordjes bij een kunstwerk van Hugo Galama en Janny Smit. Het kunstproject is één van de eerste tastbare onderdelen van Wiede Wold.

De gemeente De Wolden is tot en met volgend jaar Culturele gemeente van Drenthe en heeft al talrijke onderdelen in voorbereiding. Zo togen de beide kunstenaars naar vier scholen, te weten de Rozebottel in Koekange, ‘t Oelebröd in Ruinen en de Heidevlinder en Het Groene Hart in Zuidwolde, om een kunstles te geven. „We hebben het daar gehad over wat kunst is, over abstracte en figuratieve kunst en installaties. Wat nu buiten voor het gemeentehuis staat, is een installatie”, verwees Galama naar de grote stofzuiger die alle gedachten op de bordjes figuurlijk op kan zuigen.

In vogelvlucht

„De kinderen hebben met hun ogen dicht in vogelvlucht over De Wolden gevlogen, waarbij ze konden bedenken waar ze blij van worden en wat wel weg mag.” Het leverde zeer gevarieerde bijzondere teksten op: op de roze bordjes wat hun wensen zijn, op de grijze de ergernissen. Het geeft een mooi inkijkje in de gedachtewereld van de jeugd. Roze bordjes met teksten als ‘meer snoepwinkels’, ‘meer McDonald’s, ‘een pretpark’, ‘minder school’, ‘een skatepark’ en ‘meer natuur’ werden rechts van het kunstwerk geplaatst. Aan de andere kant ‘kwamen de grijze bordjes, waarop teksten stonden als ‘geen hondenpoep’, ‘minder droge grond in Ruinen’, ‘zwerfafval’, ‘niet zo vroeg naar school’ en ‘minder dure producten’. Maar er waren ook minder-materiële gedachten, zoals het grijze bordje met ‘niet pesten’ of de het roze met ‘ons dorp is gezellig genoeg’.

Een muzikale noot

Vanwege de regen werd het eerste deel van het programma in de raadzaal afgewerkt, waar twee trombonespelers van muziekvereniging Woudklank voor een korte muzikale noot zorgden en waar cultuurwethouder Albert Haar de jeugd op het hart drukte dat creativiteit, fantasie en onbevangenheid belangrijk zijn om de toekomst vorm te geven. Burgemeester Inge Nieuwenhuizen kreeg van Hugo Galama een onbeschreven bordje, op haar verzoek een roze, waarop zij een wens mocht schrijven. Dat werd ‘samen blijven praten’. Ze benadrukte nog even de gedachte van Wiede Wold en het thema ‘de toekomst van het platteland’. „Wij proberen iedereen bij cultuur te betrekken, het thema gaat ook over jullie toekomst. We moeten naar jullie wensen kijken en erover praten.” Albert Haar wenst ‘meer muziek’.

De leerlingen van de Rozebottel en Het Groene Hart waren niet aanwezig, hun bordjes werden door enkele medewerkers toegevoegd.